28 Mayıs 2008

Köşem Sultan (Çankaya)

Kösem Sultan Gerginliği

Kösem Sultan GerginliğiÇankaya Köşkü'nde cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan Dolmabahçe Sarayı'na ait 9 bin parça eşya Ahmet Necdet Sezer döneminde iade edilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün beğendiği 35 parça tarihi eşyayı Köşk'e istemesi tepkiye neden oldu.





TBMM Başkanı Toptan topu Divan'a attı. TBMM İdare Amiri ve CHP Milletvekili Ahmet Küçük, Hayrünnisa Gül'ün "Kösem Sultan refleksiyle hareket ettiğini ve cumhuriyetin simgesi olan Çankaya'yı Osmanlılaştırmaya çalıştığını" öne sürdü

TBMM'ye bağlı Dolmabahçe Sarayı'nı gezerken depo müzede padişahların kullandığı, aralarında tabloların da bulunduğu, koltuk, sehpa gibi yaklaşık 35 parça tarihi eşyanın fotoğrafını çektiren Hayrünnisa Gül, bunların Çankaya Köşkü'ne gönderilip gönderilemeyeceğini sordu. Görevliler ise bunun teamül ve etik kurallara aykırı olacağını anlattı. Hayrünnisa Gül buna rağmen bürokratlar aracılığıyla TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın nabzını yokladı, Meclis bürokratları da Toptan'a durumu bildirirken talebe olumlu ya da olumsuz yanıt vermenin hukuki yollarını açıkladı.

Toptan topu Divan'a attı
Toptan, dün CNNTürk'ün sorularını yanıtlarken, düşünce bazında böyle bir şey olduğunu, ama somuta indirgenmiş veya gönderilmesine karar verdikleri bir objenin bulunmadığını söyledi. Resmi talep olursa buna Başkanlık Divanı'nın karar vereceğini, kendisinin de karara uyacağını vurgulayan Toptan, şöyle dedi:
"Dolmabahçe Sarayı'ndaki tarihi eserlerin Çankaya'da bulunmasını doğru bulur musunuz" sorusu üzerine, sergilenenlerin verilemeyeceğini belirtti. Toptan, "Depo müzemizde bulunan, teşhir edilmeyen objeler olursa, bunların Çankaya Köşkü'nde özellikle de yabancıların görmesini teminde bir sakınca görmem. Bunun mutlaka Başkanlık Divanı kararına dayanması gerekir."

Ankara'yı Osmanlılaştırma
CHP Çanakkale Milletvekili Küçük ise Milliyet'in sorularını yanıtlarken, Çankaya'da kullanılan Dolmabahçe Sarayı'na ait 9 bin parça tarihi eşyanın Sezer döneminde iade edildiğini anımsattı. Depo müze uygulamasıyla eserlerin büyük çoğunluğunun dönüşümlü olarak sergilendiğini kaydeden Küçük, Hayrünnisa Gül'ün padişahlık dönemi eşyalarını cumhuriyetin simgesi Çankaya'ya taşıma talebinin, Köşk'ü ve Ankara'yı Osmanlılaştırma gayretinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Konu Başkanlık Divanı'na geldiğinde en etkili şekilde muhalefet edeceklerini bildiren Küçük şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı'nın eşi, TBMM'nin koruması altındaki bir sarayı geziyor, tarihi eşyaları tek tek tespit edip bir sipariş listesi hazırlıyor, bunların Köşk'e gönderilmesini istiyor. Bu ancak sultanlıklarda olur. Tamamen bir Kösem Sultan refleksi; 'İstediğimi istediğim yerden alırım' anlayışı. Burası sultanlık değil, cumhuriyetle yönetiliyor. Bu eserler TBMM'nin korumasındadır, isteyen istediğini alıp götüremez."

Köşk'ün tadilatı 25 milyon YTL
Bu arada Küçük, Dışişleri Konutu'nda oturmayı sürdüren Gül çiftinin Çankaya Köşkü'nde sürdürdükleri tadilatın 25 milyon YTL'ye mal olacağı konusunda ciddi duyumlar aldığını belirterek, "Bundan önceki 10 cumhurbaşkanının Köşk'le ilgili oluşturduğu itibar bu kadar ucuza harcanmamalı" dedi.


DOLMABAHÇE SARAYI

CHP'den önerge
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Hayrünnisa Gül'ün, Dolmabahçe Sarayı'ndaki depo müzede yer alan 35 eseri TBMM'den istemesini soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Hayrünnisa Gül'ün 1 Nisan 2008'de Dolmabahçe Sarayı'nda tarihi eserlerden bir kısmının fotoğraflarını çektirerek bunları Çankaya Köşkü'ne istettiği yönündeki iddiaları anımsatan Özyürek, "Söz konusu eserler Köşk tarafından talep edildi mi? Bu tarihi eserler nelerdir ve kaç tanedir? Böyle bir talebe hükümetin ve TBMM Başkanlığı'nın yanıtı ne olacaktır, ne olmuştur?" dedi.

Kösem Sultan suçlaması

Sultan I. Ahmet'in eşi ve Sultan IV. Murat ile I. İbrahim'in annesi olan Kösem Sultan, Osmanlı tarihinin en ünlü ve etkili kadınlarındandı. IV. Murat tahta çıktığında sadece 11 yaşındaydı ve Kösem Sultan oğlu adına devleti büyük ölçüde yönetmeye başlamıştı. IV. Murat'ın genç yaşta ölümü üzerine Kösem Sultan'ın diğer oğlu I. İbrahim tahta çıktı ve Kösem Sultan'ın nüfuzu tekrar arttı. Kösem Sultan'ın bir gece dairesinin basılarak boğdurulması üzerine valide sultanların devlet siyasetindeki etkileri sona erdi.

Saliha Çolak / Milliyet

Hiç yorum yok: