İMKB 2 günde yüzde 9 düştü
Global piyasalarda yaşanan düşüşler İMKB’ye de yansıdı. İstanbul Borsası’nın iki günlük kaybı yüzde 8.9’u buldu
Amerikan mali piyasasının 11 Eylül saldırılarından bu yana gördüğü en büyük çaplı düşüşünü yaşaması dünya piyasalarını alt üst etti. Amerika’da önceki gün Dow Jones Endeksi’nin yüzde 4.4, S&P’nin yüzde 4.7 ve Nasdaq’ında yüzde 3.6 oranında düşmesi dünya borsalarını aşağı çekti. Piyasalarda önceki gün başlayan satış dalgası dünde AIG ve Washington Mutual hisse senedindeki değer kayıpları nedeniyle hızlanarak sürdü.
Global düşüş yaşandı
Önceki gün kapalı olan Asya - Pasifik borsalarının dün yüzde 5’e varan oranda gevşemesinin ardından, Avrupa borsaları da güne yüzde 3’e varan düşüşlerle başladı. Gün içinde gelen birçok haberle birlikte piyasalarda yoğun hareketlilik gözlendi. Gün sonunda İMKB yüzde 3.83 düşerek 33.736 seviyesinden kapattı. İMKB’de iki günlük kayıp ise yüzde 8.9’u buldu.
İMKB’de dün özellikle sigorta şirketlerinin hisselerine gelen satışlar dikkat çekti. Sigorta sektörü endeksi günü yüzde 6.12’lik kayıpla tamamladı.
İngiltere Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası’nın piyasalara para enjekte rağmen düşüşün sürmesi dünya piyasalarında “Lehman’dan sonra sırada kim var?” tedirginliğine bağlandı.
Özellikle İngiltere’de bazı bankaların Lehman Brothers riskinin yarattığı korku nedeniyle karşılıklı kredi limitlerini kapatması, Londra borsasına diğer borsalara nazaran daha yüksek bir satış getirdi. Londra borsası sabah açılışta yüzde 3.5’in üzerinde düştü. AIG’nin 40 milyar dolar sermaye için çaba harcaması ama başarılı olamaması, Washington Mutual ile ilgili söylentiler, kredi derecelendirme kuruluşlarının Washington Mutual ve AIG’nin notunu düşürmesi, Bank of America’nın Merrill Lynch’i almasının yarattığı etkinin kısa sürmesi borsalardaki düşüşün sürmesine yol açtı.
Petrol ve Goldman tatmin etmedi
Petrol, Lehman Brothers’ın iflasının istemesinin ardından yatırımcıların petrolden çıkıp güvenli liman yatırımlarına yönelmeleri ve kredi krizinin ekonomiye olan etkilerini hakkındaki endişelerle 89 dolara kadar geriledi.
Diğer taraftan kâr rakamı merakla beklenen Amerika’nın en büyük yatırım bankası konumundaki Goldman Sachs hisse başına 1.81 dolar (beklenti 1.89 dolardı) kâr açıkladı.
Goldman Sachs’ın kârının bir önceki yıla göre yüzde 70 düşmesi, ne kendi yatırımcısını ne de genel piyasayı tatmin etti.
Yatırımcılar bugün de Morgan Stanley’in açıklayacağı üçüncü çeyrek rakamlarına bakacak. Piyasada Morgan Stanley’in hisse başına 4 dolara yakın zarar açıklayacağı konuşuluyor.
Piyasada kalıcı hasar olur mu?
Petrol fiyatındaki düşüş zengin Rus petrol şirketleri hisselerini vurunca Rusya borsası düştü. Şu ana kadar petroldeki yükselişten kar yazan Rusya borsası dün adeta çökerek bir günde yüzde 11.47 değer kaybetti.
Asya borsaları yatırımcıların Wall Street’te yaşanan sorunların dünya ekonomileri üzerinde kalıcı hasarları olabileceği endişesiyle devlet tahvillerine yönelmeleri sonucu çakılırken, Hong Kong ve Japonya borsalarında düşüşler yüzde 5’i buldu.
Avrupalı bankalardan kurulu 70 milyar dolarlık likidite havuzu haberinin etkisi de kısa sürerken Avrupa’da borsalarında kayıplar bir ara yüzde 3’ün üzerine çıktı.
İMKB’deki kayıp ise Avrupa borsalarının da üstüne çıkarak yüzde 3.83’ü buldu.
Faize yerli yatırımcı freni...
Global kaygıların artmasıyla dolara olan talebin yükselmesinin etkisiyle dolar, YTL karşısında son 6 ayın rekorunu kırdı. Dolar/YTL kuru ise 1.2850’yi gördü. Dolar bu seviyeleri son olarak mayıs ayında görmüştü.
14 Nisan 2010 vadeli gösterge faiz ise 50 baz puanlık yükselişle yüzde 19.50’ye yükseldi. Yerli bankaların son iki günde 2 milyar YTL’ye yakın bono ve tahvil alımı yapması faizdeki yükselişi sınırladı.
Borsada ve bonoda satış yapan yabancıların alımlarıyla doların yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, “Artan risk nedeniyle kaçış var.
FED’in faiz indireceği beklentisi olmasa dolar kuru 1.30’u da görürdü dün” dedi. Dün açıklanan Amerikan TÜFE enflasyonu da beklentiler dahilinde gelerek yeni bir heyecana neden olmadı.
Milliyet -17.09.2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder