29 Ocak 2009

PERU’DA ÖLÜM KUYULARI AÇILIYOR

PERU’DA ÖLÜM KUYULARI AÇILIYOR
12:55 28 OCAK 2009

Peru"da ordunun Maocu gerillalara karşı üs olarak kullandığı bir askeri karargâh bölgesinde yapılan kazıda, katledilmiş 11 siyasi muhalifin cesedi bulundu. Askeri üs sınırında bulunan ceset sayısı 97’ye çıkarken, bu sayının 300"ü bulması bekleniyor.

Gerillalara karşı ordunun merkezi üslerinden biri olarak faaliyet gösteren ülkenin güneyindeki Huamanga’ya bağlı Los Cabitos’ta bulunan cesetlerin elleri bağlanarak katledildiği açıklandı.

1980-2000 yılları arasında Aydınlık Yol gerillalarına karşı savaşta işkence ve imha merkezi olarak kullanılan bölgede kazı çalışmalarına devam ediliyor. Geçtiğimiz aylarda Los Cabitos’ta yapılan kazılarda çocuk cesetleri de bulunmuş, yapılan incelemelerde çocukların işkenceyle katledildikleri ortaya çıkmıştı.

Peru Gerçekleri Araştırma ve Barışma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ise sadece 1983 ve 1985 yılları arasında Los Cabitos’ta yüzlerce muhalifin katledildiği belirtilerek, bütün cesetlerin ortaya çıkarılması çağrısında bulunuldu. 2004 yılına ait “ordunun gizli mezarlıkları” adlı kitabın yazarı gazeteci Ricardo Ucede’ye göre askeri merkezde en az 500 ceset bulunuyor. Adlı Tıp Enstitüsü eski başkanı Luis Bromley ise alanda binden fazla ceset olduğunu söylüyor. Aydınlık yol gerillalarına karşı verilen kirli savaşta Los Cabitos’ta komuta kademsinde bulunmuş olan Generaller Clemente Noel, Wilfredo Mori ve Adrián Huamán insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işledikleri için yargılanıyorlar. Noel geçtiğimiz günlerde yargılanırken ölmüştü.

KAÇIRILDILAR, KATLEDİLDİLER

Huamanga kentinde bulunan Los Cabitos, Maocu Aydınlık Yol gerillalarına karşı savaşı buradan yönetiyordu. Gerçekleri Araştırma ve Barış Komisyonu da, 2003 yılında iç savaşa ilişkin yayınladığı raporunda Los Cabitos’ta yargısız infazların gerçekleştiğini yazmıştı. Raporda, savaşın en kanlı dönemlerinden olan 1983-1985 yılında işkence ile öldürülen 135 kişinin araştırılması istenmişti. Bunun üzerine yargı makamları askeri merkezin bulunduğu alanda araştırmalar başladı. Araştırmalarda eski asker ve kaçmayı başaran tutukluların verdiği bilgiler ışığında çok sayıda ize rastlandı.

CESET YAKMA FIRINI

Emekli askerlere göre Los Cabistos’da ceset yakma fırını bulunuyordu. Ricardo’nun yazdığı kitapta eski bir askeri istihbarat ajansı, 1985 yılında üstünden, gömülmüş cesetleri çıkarıp yakarak infazlara dair izleri kaybetme talimatı aldığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Los Cabistos’da uzmanlar kemiklerin bulunduğu 4 fırın bacası ortaya çıkardı. Savcılık kaynaklarına göre, yapılan kazılarda, ceset artıklarında, ordu tarafından 1980’lı yıllarda kullanılan FAL silahlarına ait kurşunlar bulundu. Savcılıktan bir yetkili “olayların çoğunda kısa mesafeden açılan ateşle infaz edilmişler” dedi. Adli makamlar DNA testleri ile infaz edilenlerin kimliklerini tespit etmeye çalışıyor.

Uceda’nın kitabındaki görgü tanıklarının ifadelerine göre yakılan cesetlerden biri 15 Eylül 1983 tarihinde infaz edilen Eladio Quispe Mendoza’ya ait. Ninaquispe, işkence ve yargısız infaz uygulamalarının dönemin ordunun en üst düzey yetkilileri tarafından onay gördüğünü söyledi.


Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: