4 Mart 2009

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı: Çiftçi desteklenmezse, gıda krizi olur

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı: Çiftçi desteklenmezse, gıda krizi olur

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik yönden çiftçilerin büyük bir sıkıntı içerisine girdiğini ve bütün çiftçilerin borç batağında bulunduğunu belirtti. Bayraktar, “Çiftçi desteklenmezse, Türkiye gıda krizi ile karşı karşıya kalır” dedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya'da düzenlenen, Ziraat Odaları Konya İl Koordinasyon Kurulu'na katıldı. Bayraktar, çiftçilerin desteklenmediği taktirde Türkiye'nin gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Bayraktar, “Ekonomik krize giren Türkiye, kaynak sıkıntısı içine girdi. Tarımsal destekleme bütçesi yüzde 10 civarında azaltıldı. Reel sektöre ve tarım sektörüne gerekli destek verilmiyor. Biz bu destekleme bütçesini arttıramazsak, çiftçimizin borçlarını yapılandırarak çiftçimizi üretime döndüremezsek, dünyada ve Türkiye'de birkaç sene içerisinde yeni bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu gıda krizinin de gerek Türkiye'ye, gerekse dünyayı geçmişten daha fazla etkileyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok. Gıda krizi yaşanmaması ve insanların gerekli gıdaya kavuşması için tarımın desteklenmesi çok önemlidir” dedi.

Bir dönem göç veren tarım sektörünün şimdi göç almaya başladığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:

“Biz tarımdan göç veriyorduk. Ama şimdi büyükşehirler, bize göç vermeye başladı. Tarımda yeni bir göç dalgası var. 1 milyon insan, ekim ayından beri tarıma göç ediyor. Bu sektöre bir yük değil mi? Bu insanların geçimini biz nasıl sağlayacağız. Kendi geçimini sağlamaktan aciz olan insanların üretmesi nasıl sağlanacak. Sofrasına yeni açtığı tabakları nasıl dolduracak. Bunun hesabını, hükümetlerin daha iyi yapması lazım. Bu anlamda da yeni bir destekleme, tarım sektörüne kullandırılmalı. Halk doyduğu zaman gıdaya rahat ulaştığı zaman tepkisini az verir. Halkın boğazına gideni kısarsanız, Türkiye’de üretim yapmasını engellerseniz. Türk çiftçisininin üretim yapmasını engelerseniz, kriz Türkiye'de sosyal patlamalara neden olur. Hükümeti krizin bu boyutuyla da uyarıyoruz.”

Şemsi Bayraktar, “Küçük ve parçalı araziler üzerinde üretim yaptığımız taktirde kaliteyi, standartı yakalayamıyoruz. Dünya ile rekabet şansımız ortadan kalkıyor. Tarımla uğraşan kişi sayısı son 5 yılda yüzde 34.6’dan şuanda yüzde 26’lara indi ve inmeye devam edecek. Bizim bazı kesimlerle anlaşamadığımız nokta şudur. Türkiye’de tarım sektörünün küçülmesi hizmetler ve sanayi sektörünün gelişmesi ile doğru orantılıdır” diye konuştu.

AHLAK EROZYONU İLE KARŞI KARŞIYA KALIYORLAR
Tarım sektörünün göç aldığı gibi aynı zamanda göç vermeyede devam ettiğini belirten Bayraktar, “Tarımdan göç edenler büyükşehirlere göç ediyor. Büyükşehirlerin kenar mahallelerine, varoşlarına bakarsanız, hep köyden göç eden insanları görürsünüz. Oralara göç eden dürüst namuslu, insanlar işsiz ve aç olduğu için ilerleyen dönemlerde hırsızlığa, kapkaça yöneliyor. O yüzden ahlak erozyonu ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu gidişat iyi gidişat değil. Başbakan'ın yaptığı toplantıda şunu söyledim. Büyük babalar, torunları köylerine geldiği ilk gün önce öperler. Kavuşmaktan dolayı da çok mutlu olurlar. Ama birkaç gün geçtitten sonra sofraya aş koyamıyorsa, torunlara bakamıyorlarsa o evde büyük bir sıkıntı ve kriz doğar. Bunun önlenimini almakta hükümetlerin görevidir” dedi.

Şemsi Bayraktar, “Şu anda Türkiye ve tüm tarım sektörü, krizi önlemeye çalışıyor. Bir milyon insanı bünyesinde barındırıyor. Bir sosyal felakati önlüyor. Daha ne istiyorsunuz. O halde kırsalda insanların gelir seviyesini yükselteceksiniz. Mallarının, para etmesini sağlayacaksınız” dedi.

Milliyet

Hiç yorum yok: