17 Haziran 2009

REFORM İSTEĞİNE KURŞUN SIKILDI

REFORM İSTEĞİNE KURŞUN SIKILDI
13:19 17 Haziran 2009
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İran’da olaylar tırmanıyor. Protesto gösterilerine katılanlara açılan ateş sonucu yedi kişi öldü. Reformcular geri adım atmayacaklarını açıkladı
Seçimlerin yenilenmesi talebi reddedilirken, Hatemi'nin yardımcısı reformcu lider Abtahi de gözaltına alındı. Öte yandan Musavi taraftarlarına çatışma tuzağına düşmemelerini isterken, devlet televizyonu iktidar yanlılarına sokağa çıkma çağrısı yaptı
İran’da seçimlere hile karıştırıldığını ileri süren reform yanlılarının günlerdir süren gösterileri devam ederken, İran resmi televizyonu reformcuların Tahran yürüyüşünde yedi kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İran televizyonu başkentin batısında toplanan çok sayıda kişinin “askeri bir binaya saldırmaya çalışması üzerine” göstericilere ateş açıldığını ve 7 kişinin öldüğünü duyurdu. Olayda, çok sayıda kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Olaylar sürerken tutuklama ve gözaltılar da devam ediyor. Tutuklananlar arasında Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yardımcısı reformcu lider Muhammed Ali Abtahi de olduğu bildirildi. Abtahi’nin makamından yapılan açıklamada, liderin gözaltına alındığı duyurulurken, konu hakkında detaylı bilgi verilmedi.
Abtahi, cuma günkü seçimlerde reformcu aday Mehdi Kerrubi’yi destekliyordu. Reform yanlısı kaynaklar, bir diğer reform yanlısı Said Haccaryan’ın da dün gözaltına alındığını bildirdi.


MUSAVİ, PROVAKASYONA KARŞI UYARDI
Mir Hüseyin Musavi, Tahran’da düzenlenmesi düşünülen yeni gösterilerinin “sakin ve barışçı” geçmesi çağrısında bulundu.
Musavi’nin internet sitesindeki açıklamada, Musavi’nin, halka ve yandaşlarına “gösteride barışçı bir şekilde hareket etmeleri, sükunetlerini korumaları ve sokak çatışmaları tuzağına düşmemeleri” çağrısında bulunduğu belirtildi.
İçişleri Bakanlığı’nın “gösteriler yasadışı” açıklamasına rağmen, önceki gün Tahran’da Musavi yanlılarının düzenlediği mitinge yüz binlerce kişi katılmıştı. Mitinge reformcu aday Mir Hüseyin Musavi de katıldı. Seçim sonrası ilk kez mitinge katılarak yandaşlarının karşısına çıkan Musavi, yeni bir seçime hazır olduğunu söyledi.
Musavi gösteride İran halkına genel grev çağrısı yaptı. Tahran’daki büyük gösteriye katılan reformcu liderler arasında, İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile daha önce tutuklandığı belirtilen kardeşi de vardı. Öte yandan ülkenin diğer kentlerinde de reform yanlılarının protesto eylemleri devam ediyor.
İran yönetimi ise gösterilerin ülke ve dünya kamuoyuna ulaşmaması için, yabancı basın kuruluşlarının ülkeyi terk etmesini istedi. Polis karara uymayanların tutuklanacağını açıkladı.
***
Meclis Başkanı: Batı’nın endişelenmesi gereksiz
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD ve Avrupa ülkelerinin İran’daki seçimlere ilişkin değerlendirmelerini sert bir dille eleştirdi. Laricani, Mecliste yaptığı konuşmada seçim sonuçlarının ilanından sonraki süreçte gelişen olayları değerlendirdi. ‘’Batı’nın müdahaleci politikalarını eleştiren’’ Laricani, ‘’ABD’lilerin İran ve seçimler konusunda endişelenmesine gerek yok’’ dedi. ABD’nin öncelikle siyasi ve güvenlik alanındaki sorunlarını halletmesini isteyen Laricani, ABD’nin, İran ile ilişkilerde ‘’değişim’’e gidileceği yönündeki açıklamalarının inandırıcı ve gerçek olmadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Avrupa ülkelerinin, mali kriz ve ciddi sorunlarını örtbas etmek için İran seçimlerini fırsat bilip tavır takındıklarını kaydeden Laricani, ‘’Fırsattan istifade edebileceğinizi sanmayın. İran halkı, 30 yıl önce sizden daha büyüklerini ülkeden kovdu’’ dedi. Laricani, ‘’Avrupa ülkelerine kendi birliklerini koruma tavsiyesinde bulundu ve AB’nin Ortadoğu’daki tutumunu bildiklerini” söyledi.
***
Reformcular siyah giyecek
İran Sanat Akademisi Tiyatro bölüm sorumlusu ve aynı zamanda A.Ü. İletişim Fakültesinde doktora öğrencisi Hüseyin Laleh, yaptığı açıklamada tüm dünya kamuoyunun İran’da yaşanan olaylara duyarlılık göstermesini istedi. Seçim kampanyalarında Musavi’nin danışmanlığını da yapan Laleh, bütün ülkede emniyet güçleriyle halk arasında çatışmalar yaşandığını açıkladı. Ordunun sokakları tuttuğunu söyleyen Laleh, İran’ın da Türkiye gibi darbe ülkesi olduğunu” söyledi. Laleh reform yanlılarına karşı cadı avı başlatıldığını söylerken, eylemlere katılan herkesin siyah giyeceğini söyledi. Laleh, kendisinin emniyete çağrıldığını, kayıp edilebileceğini ya da tutuklanabileceğini söyledi.
***
Koruyucular konseyi seçimlerin yenilenmesi talebini reddetti
İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, reformist aday Mir Hüseyin Musavi’nin seçimlerin yenilenmesi talebinin mümkün olmadığını açıkladı. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kethudai, İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, yasal olarak seçimin iptal edilmesine yönelik talebin değerlendirilemeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşısında seçimi kaybeden Mir Hüseyin Musavi, seçimlerin iptal edilmesi için Konseye başvurmuş, ancak olumlu bir karar çıkacağı konusunda iyimser olmadığını belirtmişti. Seçimlerin bir diğer adayı Mehdi Kerrubi de, kısmi oy sayımından ziyade yeni bir seçim yapılmasını istediklerini söylemişti. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların sınırlı şekilde yeniden sayımına hazır olduğunu, yeniden sayımın adayların hile yapıldığını öne sürdükleri sandıklarla sınırlı olacağını açıklamıştı.
***
Kitleler karşı karşıya getirilmek isteniyor
İran Devlet televizyonu, "korsan gösteri yaparak kamu malına zarar veren ve halk güvenliğini tehdit edenlere” tepki göstermek amacıyla halkı gösteri yapmaya çağırdı. Halk, Veli-yi Asr Meydanı ve etrafından toplanmaya çağrılırken, cumhurbaşkanı adaylarından reformcu Mir Hüseyin Musevi taraftarlarının da aynı bölgede gösteri yapması bekleniyor. Bu arada, Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, gösterilerde bankaları, iş yerlerini, belediye otobüslerini, özel araç ile polis otolarını ateşe vererek tahrip eden çok sayıda kişinin yakalandığını açıkladı.
Radan, “korsan gösterilerle halkın can güvenliğini tehdit eden zanlılara ait çok sayıda silah ile bol miktarda patlayıcı madde ele geçirildiğini” söyledi. Devlet televizyonu, dünkü gösterilerde askeri kışlaya saldıran silahlı kişilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 7 kişinin öldüğünü ve yaralananlar olduğunu teyit etti. Televizyon, ateşe verilen belediye otobüsleri, devrilen çöp kutuları ve çatışmalara ilişkin görüntüler yayımladı. Diğer yandan öğrenci yurdunun basılması sırasında gözaltına alınan öğrencilerden 100 kadarının serbest bırakıldığı belirtildi.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: