24 Şubat 2010

DİRENİŞİN GÜCÜ TÜRK-İŞ İ SARSTI

TEKEL DİRENİŞİN GÜCÜ TÜRK-İŞ İ SARSTI
12:52 24 Şubat 2010

TEKEL işçilerini temsil eden sendikanın başkanı, Türk-İş'e bayrak açtı. Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş Genel Sekreterliği görevinden istifa etti.

Mustafa Türkel, istifa nedenlerini 2 Mart'ta düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklayacağını belirtti. Ancak edinilen bilgiler Türk-İş yönetiminin tavrına karşı Türkel’in bir tavır içerisinde olduğu ve işçilerin de baskısıyla sadece Tek Gıda İş Başkanı olarak kalma kararı verdiği yönünde. Türk-İş, DİSK, KAMU-SEN, KESK, Tek Gıda-İş Genel Başkanları, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Genel Merkezi'nde, TEKEL işçilerinin yürüttüğü mücadeleyi, gelinen süreci ve bundan sonra yapılacaklar için yol haritasını belirlemek üzere pazartesi bir araya gelmişti. 26 Mayıs’ta eylem kararı almıştı.
‘SİZ DE CAYMAYIN’
Toplantının ardından işçilerle bir araya gelen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerinin aylardır onurlu bir mücadele yürüttüklerini ifade ederek, şubelerin katılımıyla konuya ilişkin kapalı salon toplantıları yapacaklarını kaydetmiş; işçilerin, "Neden kapalı?" sorusu üzerine, "Basının kamuoyunun önünde bilgi verilemeyecek şeyler vardır. Bunları üyelerimizle baş başa konuşacağız. Kimse sözünden caymadı. Siz de sözünüzden caymayın" demişti.

İşçilerin tepkilerinin devam etmesi üzerine Türkel, "Ne yapacaksınız? Geleyim oraya öldürün beni" diye konuşmuş; Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı olduğunu hatırlatmış ve "Eğer bunları kabul etmiyorsanız 'biz bildiğimizi yaparız' diyorsanız, sizlere kolay gelsin" diyerek sözlerini tamamlamıştı. Türkel'e tepki gösteren işçilerin Türk-İş Genel Merkezi'ne girmek istemesi üzerine arbede yaşanmıştı.
NEDEN İSTİFA ETTİ?
Türk-İş’teki sarsıntının nedeninin eylemin önümüzdeki süreçteki biçimine yönelik olduğu belirtiliyor. Sendika kulislerindeki bilgilere göre Tek Gıda İş Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş’in önümüzdeki süreçte alabileceği eylemi bitirme kararına yönelik bir tavır olduğu yönünde.
Başbakan Erdoğan TEKEL direniş çadırlarını dağıtacağını açıklamış, işçileri ise kalma konusunda kararlılık göstermişti. Türkel’in bu tavrının işçiler arasındaki saygınlığını yitirmeme kaygısı olduğu da söylenenler arasında. Öte yandan Türk-İş yönetiminin ve kendisine bağlı sendikaların bu direnişi yeteri kadar desteklemediği ve Tek Gıda-İş’in yalnız kaldığı da iddia ediliyor.

BirGün

" "

Hiç yorum yok: