24 Şubat 2010

Yunanistan’daki önlemlere tepki şiddetleniyor

Yunanistan’daki önlemlere tepki şiddetleniyor

Yunanistan’daki önlemlere tepki şiddetleniyor

Yunanistan’da kamu çalışanlarının, ülke borcunu ve bütçe açığını azaltmak için harcamalarda kısıtlamaya gideceğini açıklayan Başbakan Yorgo Papandreu’ya olan tepkisi şiddetleniyor. Ülkede bugün son bir ay içindeki ikinci büyük grev gerçekleşiyor.

HAYALET ŞEHİR ATİNA'DAN GÖRÜNTÜLER

Bloomberg haber ajansından yayımlanan bir haberde, ülke borcu sorunuyla baş etmek için kamu sektöründeki harcamalarını azaltacağını açıklayan Atina hükümetine kamu çalışanlarından büyük bir tepkinin geldiği ve ülkede bugün son bir ay içindeki ikinci büyük grevin gerçekleşeceği belirtildi.

Yunan işçi sendikaları bugün ulaşım, medikal ve eğitim hizmetlerini durduracak. Hava trafiğini kontrol edenler, gümrük ve vergi dairelerinde çalışanlar, tren sürücüleri ve devlet hastanelerinde çalışan doktorlar ve devlet okullarında görev yapan öğretmenler bugün maaşlarının azaltılmasını, yeni işe alımların durdurulmasını ve ikramiyelerin kesilmesini ön gören politikalara karşı çıkmak için iş bırakacak.

Ülkede gazetecilerde greve katılırken, bugün hiç haber yayımlanmayacak.

“KRİZİ BİZ YARATMADIK”

Yunanistan’ın özel sektör işçi sendikalarından biri olan GSEE’nin Başkanı Yannis Panagopoulos, “Sokaklara dökülen halk, hükümete ve özellikle Avrupa Birliği’ne kendi ihtiyaçlarının piyasaların isteğinden çok daha önemli olduğu mesajını vererek ‘krizi biz yaratmadık’” diyecek değerlendirmesini yapıyor.

Ülkede 10 Şubat’ta yaklaşık 500 bin kamu çalışanı tek günlük bir grev yapmış, GSEE ile güçlerini birleştirip 2 milyon kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirmişti.


YATIRIMCILAR KORKUYOR

Bloomberg’deki haberde, yatırımcıların Yunanistan’ın şu anda gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 12.7’sine denk gelen bütçe açığını yüzde 8.7’ye indirme hedefine ulaşamayacağından korkuttukları, bu yüzden de ülkenin devlet tahvillerinin değer kaybettiği belirtildi.

Atina hükümetinin bu yıl 72 milyar dolar değerinde devlet tahvili ihraç etmesi gerekiyor. Bu da ülkenin GSYİH’sinin yüzde 20’si gibi bir orana denk geliyor.

Yunanistan’ın kendi borcunu ödeyemeyip, euro bölgesinin diğer üyelerinin yardımıyla kurtarılacağına yönelik endişeler, dünya genelindeki borsaları da sarstı.


YUNAN TAHVİLLERİ DEĞER KAYBEDİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşları, Aralık ayında ülkenin kredi notlarını düşürmelerinin ardından, Atina hükümetinin üç yıllık bütçe planının bir an önce belirlenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkedeki dört büyük bankanın kredi notunu, BBB-‘ye indirdi. Fitch, bankaların finansman maliyetleri ve kârlılıkları konusunda endişe taşıması nedeniyle böyle bir karar verdiğini açıkladı.

Bu gelişmenin ardından Yunanistan devlet tahvilleri değer kaybetmeye devam etti. 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi sabahki işlemlerde 7 baz puan yükselerek yüzde 6.49’a çıktı.

Diğer yandan, dün Yunanistan Komünist Partisi’yle bağlantılı bir grubun Atina borsasının iki girişini de kapayıp, eylem yaptı. Dün 1.8 oranında düşen Atina borsası, bu yıl yatırımcılarına toplamda yüzde 12 oranında zarar ettirek ve Batı Avrupa’daki borsalar arasındaki en kötü ikinci performansı sergiledi.


LİDERLER SORUNUN FARKINDA

Bloomberg, liderlerin de Yunanistan’da devam eden sorunun kıtanın ortak para birimi euroya zarar verdiğinin farkında olduğunu belirtti.

Son günlerde euronun kaderini belirleyecek kadın lider olarak gösterilen Almanya Başbakanı Angela Merkel, 22 Şubat’ta Hamburg’da yaptığı bir konuşmada, “Yunanistan konusunda, Atina hükümetine elimizden gelen desteği vermeliyiz” dedi.

Yunanistan’ın Ta Nea gazetesinde yayımlanan bir haberde ise, Avrupa Komisyonu’nun Atina hükümetine, çalışanları işten çıkarmak haricinde başka çözümler bulması gerektiğini belirtti dile getirildi.

http://www.hurriyet.com.t

Hiç yorum yok: