20 Ekim 2010

Fransa’da 60 günde 6. grev


Fransa’da 60 günde 6. grev
20/10/2010

Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını yükseltmeye yönelik planları, son iki ayda düzenlenen altıncı genel grevle bir kez daha protesto edildi. Son genel grevle protestolar doruğa ulaştı.

Ülkenin 200 kent ve kasabasını kapsayan protestolar nedeniyle hava ve demiryolu ulaşımı durdu, öğrenciler okullara gitmedi. Paris’teki Orly havaalanındaki seferlerin yüzde 50’si, Roissy ve diğer kentlerdeki havaalanlarındaki seferlerin yüzde 30’u iptal edildi. Demiryolları işçilerinin grevi nedeniyle hızlı tren seferlerinin yüzde ancak 60’ı gerçekleştirilebildi.

Öğretmenler, posta idaresi çalışanları, enerji ve sağlık sektörü ve liman işçileri de genel greve katılanlar arasında yer aldı.

Protestolar ülkede benzin istasyonlarının yakıtsız kalmasına yol açtı. Bu arada, greve destek veren kamyon şoförleri de yollarda normal süratlerinden daha yavaş ilerleyerek, ulaşımı engelleme yoluna gidiyor. Paris ve Lille başta olmak üzere bazı kentlerin girişlerinde, kamyon şoförlerinin eylemi nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

HÜKÜMET DE HALK DA ISRARLI
Yapılan kamuoyu yoklamaları, eylem nedeniyle aksama yaşansa da Fransa halkının yüzde 71’inin grevleri ve protestoları desteklediğini gösteriyor. Ancak çalışanların bu tepkisine karşın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geri adım atmamakta kararlı. Reform paketini savunan Sarkozy, bunun Fransa için bir gereklilik olduğunu söyledi.
Sarkozy, “Reform gerekli. Fransa bu konuda kararlıdır ve tıpkı Alman müttefiklerimizin bundan birkaç yıl önce yaptığı gibi Fransa da ilerleyecektir” dedi. Hükümet, tasarının kabul edilmemesi halinde, sürekli açık veren sosyal güvenlik sisteminin önümüzdeki yıllarda iflas edeceği görüşünde.
Mecliste daha önce kabul edilen reform tasarısının bugün Senatoda oylanması bekleniyor. Emeklilik yaşının 2018’e kadar 60’tan 62’ye çıkarılmasını öngören tasarı, daha önce parlamentonun alt kanadı Ulusal Mecliste kabul edilmişti. (DIŞ HABERLER)

YAKIT SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Petrol rafinerisi işçilerinin bir haftadır sürdürdüğü grev nedeniyle, ülke genelinde yakıt sıkıntısı çeken benzin istasyonu sayısı da giderek artıyor. Grevlerin dağıtımı aksatması nedeniyle yaklaşık bin 500 istasyon yakıtsız kaldı. Bazı istasyonların da kapanmak üzere olduğu bildirildi. Yetkililerin yakıt sıkıntısı yaşanmayacağı yolunda yaptıkları açıklamalara rağmen, petrol rafinelerindeki grevlerin ve yakıt depolarının önündeki engellemelerin devam etmesi nedeniyle başkent Paris’te sürücüler benzin istasyonlarına akın etmeye devam ediyor.
Fransa genelindeki 12 bin benzin istasyonundan tam olarak kaçının eylemlerden etkilendiği bilinmiyor. Ancak Exxon Mobil petrol şirketi, durumu kritik olarak niteledi. Şirketin bir sözcüsü başkent Paris ya da Nantes bölgesinde dizel yakıt bulmanın kolay olmadığını söyledi. Ülkenin kuzeybatı bölgelerinde de ciddi yakıt sıkıntısının baş gösterdiği açıklanırken, Uluslararası Enerji Ajansı, Fransa’nın acil durumlar için tuttuğu petrol rezervlerini kullanmaya başladığını duyurdu. Halkın paniğe kapılarak benzin istasyonlarına hücum etmesi nedeniyle geçen hafta satışlar yüzde 50 oranında arttı.

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=76974

Hiç yorum yok: