6 Aralık 2010

TBMM'YE VERİLEN TEKLİFLE; İDARE MAHKEMESİ KARARLARI NE OLACAK ?

TBMM'YE VERİLEN TEKLİFLE;
İDARE MAHKEMESİ KARARLARI NE OLACAK ?


EvcioğluHaber- Cumhuriyet'in haberine göre; AKP Bolu Milletvekili Fatih Metin, AKP Siirt Milletvekili Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yepılmasına dair Teklif" verildi..

06.12.2010


Verilen teklifte yer alan bölümde, İdare Mahkemesi Kararları 30 gün içinde yerine getirilmemesi durumunda; memura değil, devlete dava açılması istenmekte..

Oysa; mevcut yürürlükteki Kanun da, Lehinde Karar verilmiş şahıs; İdare Mahkemesi Kararlarını uygulanmasını engelleyen veya uygulanmasını savsaklayarak etkisiz hale getiren ilgili memur hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulabiliyor ve Mahkeme Kararlarının 30 gün içinde yerine getirilmesine engel olan mumurun cezalandırılmasını isteyebiliyordu..


Teklife göre; Hakim ve savcıların yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle, haklarında tazminat davası açılamamasını öngörüyor.

Bu işlem ve kararlarla ilgili tazminat davalarında sadece devletten tazminat istenebilecek.



İDARE MAHKEMESİ KARARLARININ UYGULANMASININ 30 GÜN İÇİNDE YERİNE
GETİRİLMEMESİ DURUMUNDA İLGİLİ MEMURA KARŞI DAVA AÇILAMAYACAK..!

Teklif, Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Teklife göre kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlar nedeniyle, zarar gören kişiler, personel hakkında değil kurum aleyhine dava açabilecekler.

Teklife göre, idare mahkemeleri kararlarının 30 gün içinde yerine getirilmemesi halinde, lehine karar verilen ilgili sadece idare aleyhine davacı olabilecek ve kamu görevlisi aleyhine ''kişisel kusur'' olsa bile tazminat davası açılamayacak.

Ancak, idarenin kamu görevlisine rücu etme hakkı saklı tutulacak.


Buradan şu anlaşılmaktadır.. Bir memur kendisi hakkında yapılan bir idari işleme karşı, İdare Mahkemesine açtığı; "Yürütmeyi Durdurma Talepli" davasında ilgili lehinde, bir karar çıktığı taktirde; Şu anda yürürlükteki Kanuna göre 30 gün içinde İdare Mahkemesinin Kararını uygulamayan memur hakkında; "Mahkeme Kararının Uygulamasını engellediği veya etkisizleştirilmesine sebep olduğu" gerekçesiyle dava açılabiliyor ve cezalandırılması talep edilebiliniyordu..

Teklifle bu durum; mumurun kusuru bulunsa bile, ilgili memura değil, devlete dava açılmasını öngörülüyor..


Memurların bundan sonra, keyfi idari işlemlere karşı nasıl koruyucu bir etken yol bulacak..! En önemli Merak konusudur!
************************

Haberin devamı....

EvcioğluHaber-06.12.2010

Hiç yorum yok: