2 Ocak 2010

SGK, Özel ve Üniversite hastanelerini sınıflandırdı

SGK, Özel ve Üniversite hastanelerini sınıflandırdı
02 Ocak 2010
SGK'a özel ve Üniversite hastanelerinin, vatandaştan aldığı fark ücretinin yeni yılda kademe, kademe ne olacağını belirlemek için yaptığı çalışma sonucu puanlama sistemi tamamlandı.

Böylece, yapılan İnceleme sonucunda 393 hastaneden en yüksek puanı alanından başlayarak, hangi hastanenin ne kadar fark ücreti alacağı belirlenmiş oldu..
Artık; her isteyenin de istediği hastaneye gidemeyeceği, paran kadar sağlık hizmeti alacağı ve aldığın sağlık hizmetininde kalitesini parasının miktarı ile orantılı olacağı kesinleşmiş oldu. İki yıl önce herkes istediği hastaneye gidecek, istediği doktoru seçecek denilmekte iken, çok geçmeden gerçek niyet ortaya çıkmış oldu.. Bu güne gelmek uzun sürmedi, umuyoruzki; devlet hastaneleri yakında özelleştirilmez..

Şimdilik; yuksulları alan tek hastane, Nuh'un gemisi Devlet hastaneleridir.....!

********************

Hüriyet gazetesinden, Sn; Nergis Demirkaya'nın haberi ise şöyle;

SGK hastanelere 'para sınıflandırması' yaptı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Ocak 2010’dan itibaren özel hastaneleri sınıflandırma kararı aldı. Özel hastaneleri puanlamak üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyon 400 maddelik kriter testine tabii tuttu. Hizmet Kalite Standardı (Poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartaları...), Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği (Hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimi...), Hastane Hizmet Dilim Endeksi (Elektronik raporlama hizmet standartları, hastanelerin reçete kontrolü...), Kapasite (Yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısı...) ve Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar (Çalışanların sosyal hakları, sigorta primleri...) konusunda puanlama yapıldı.

YOKSULLAR İÇİN E SINIFI

Hastaneler puanlama göre A, B, C, D ve E grubu hastane olarak ayrılacak. E grubu hastaneler yüzde 30 fark ücreti alabilirken bu oran, hastanenin sınıfına göre yüzde 40, 50, 60 ve 70’e kadar çıkabilecek. Puanlama göre 800-1000 puan alan “A sınıfı” olacak. A grubu hastane yüzde 70 fark alacak. Diğerleri de puanlarına göre daha da azalan oranda fark ücreti alacak.

*********************

SGK. tarafından kendi sitelerinde yapılan duyuru ise aşağıdadır.

KURUMLA SÖZLEŞMELİ ÖZEL HASTANELER VE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA DUYURU
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 13 Kasım 2009 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge’nin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına göre oluşturulan komisyon tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında 31.12.2009 tarihinde yapılan toplantı sonucunda, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile sözleşmeli özel hastaneler ve vakıf üniversite hastanelerinin, yönergenin 7 nci, 8 inci, 9uncu, 10 uncu ve 11 inci maddelerinde belirtilen hükümler gereğince gerekli hesaplamalar yapılarak hastane puanları ekte yer alan tabloda belirtilmiştir.

Komisyon Üyeleri

Namık KAYA........ SGK Temsilcisi
Mehmet ÖZDEMİR.......... SGK Temsilcisi
Seyit KARACA.................TOBB Temsilcisi
Dr. Hasan GÜLER ........Sağlık Bakanlığı Temsilcisi
Dr. Menderes TARCAN ..Sağlık Bakanlığı Temsilcisi
EKLER :
Ek 1- Hastane Puan Listesi( Alfabetik sıraya göre)

HASTANE LİSTELERİNİ GÖREBİLMEK İÇİN TIKLAYIN


Kaynak: sgk.com./
Haber:Site yöneticisi

Hiç yorum yok: