7 Şubat 2010

BELGESEL GÖSTERİMİ - “SESİM RÜZGARA”

BELGESEL GÖSTERİMİ - “SESİM RÜZGARA” ve HAYVAN ÖZGÜRLÜĞÜ SÖYLEŞİSİ

“Sesim Rüzgara” Modern bir sürgün hikayesi

Emre Sarıkuş’un yazdığı ve yönettiği “Sesim Rüzgara” adlı belgeselin 27 Ocak’ta Pera Müzesi’ndeki ilk gösteriminin ardından ikinci gösterim 11 Şubat Perşembe saat 19:00 da Yeşilev’de gerçekleştirilecek.

Belgesel, II. Meşrutiyet’in ilanıyla başlayan Batılılaşma hareketleri çerçevesinde, 1910 yılında Sivriada’ya sürülen ve dönemin zihniyet çekişmelerinin en önemli figürlerinden biri olan sokak köpeklerinin itlaf serüvenini konu alıyor.

‘Gidişleriyle ıssızlaşmış sokaklarda lodosun estiği geceler sesleri duyuldu tıpkı yıllar önce olduğu gibi… Seslere dayanamayanlar sandallara, teknelere atlayıp bazılarını gizlice geri getirmeye gittiler ve adaya yanaştıklarında gördükleri manzarayı bir daha hiç unutamadılar. Sürgündeki seksen bin köpek denizin ortasındaki bu çorak kara parçasında kendilerini alıp götürecek bir tanrı misafiri bekliyordu. Ne var ki, hayat artık onları geri getirtmeyecek kadar modernleşmişti.’

1910 yılında, Sultan II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden ve Jön Türklerin başa geçmesinden bir yıl sonra, İstanbul’daki sokak köpeklerinin kökünün kazınmasına karar verilir. Mesele büyük bir hızla halledilir. Önceleri köpeklere şehir kapılarında bakılması düşünülmüş, ama sürgünlerin bu duruma büyük bir gürültüyle karşı koyacağı hesaba katılmamıştı. Balık istifi gibi yığılmış, gece gündüz uluyan, hiç durmadan kapışan köpeklerin olduğu yerde yaşamak imkânsız hale gelir. Birbirlerini yiyen köpeklere bakmayı insanların içi kaldırmaz ve herkes bu sürgün cezasına karşı çıkar. Belediye de işi bitirmek için bu gürültücü hayvanları kimsenin yaşamadığı Sivriada’ya göndermeye karar verir.

Kültür tarihçisi Ekrem Işın ve Orhan Koloğlu’nun da görüşleriyle yer aldığı film Türkiye’de ve dünyada çeşitli festivallere katılacak.

Sesim Rüzgâra "modern bir sürgün hikâyesi"

Yazan -Yöneten: Emre Sarıkuş

Seslendirenler: Altan Erkekli, Altan Gördüm, Engin Alkan, Hakkı Ergök ve Sungun Babacan

Müzik: Erdal Güney

Kamera : Adem Erkoçak

Kurgu: Enes Korkmaz, Erkan Tosun, Gamze Öğüt

Video Renk Düzenleme: Enes Korkmaz, Ses Miksaj: Ümit Satır, Türkiye, 2010, 37’


Yeşilev - İstiklal Cad Balo Sok No 21/1 Beyoğlu 0 212 244 77 80

http://www.facebook.com/event.php?eid=289775123100&index=1

http://www.yesilev.info/

19:00 – 19:40 Belgesel Gösterimi - “Sesim Rüzgara” Sürgüne gönderilen 80 bin köpeğin hikayesi Yazan -Yöneten: Emre Sarıkuş

19:40 – 22:00 Söyleşi Emre Sarıkuş (Sosyolog) – Hayvan Haklarına ilişkin bir belgesel yapım süreci

Tolga Öztorun (Hayvan hakları aktivisti, Yeşiller) – Türkiye’de Hayvan Hakları / Hayvan Özgürlüğü Mücadeleleri ve neler yapılabilir?

Tolga Öztorun hakkında:

6 senedir Yedikule Hayvan Barınağı’nda Gönüllü Muhabir olarak çalışmakta olan Tolga ÖZTORUN yaşamını çok sayıda engelli sokak hayvanı ile paylaşmaktadır. Türkiye’den çok sayıda ünlü sanatçı ve Dünya genelinden sanatçı ve felsefeciler ile yaptığı röportajlar ile kamuoyu dikkatini sokak hayvanlarının üzerine çekmeye çalışmaktadır. Yine aynı sitede köşe yazarlığı yapmaktadır.

Ayrıca kurulduğundan beri “ Hayvan Sever Gazetesi ” bünyesinde köşe yazarı olarak görev almaktadır. Hayat felsefesi “ muhtaç tüm canlılara yaşayabilmeleri için bir şans verelim ” olan Tolga ÖZTORUN amatör olarak sinema ve edebiyat ile ilgilenmektedir. Çocuk hikâye kitapları çalışmaları vardır.

Sokak hayvanlarının özgürlüğü için kısa film çalışmaları yapan Tolga ÖZTORUN 2009 senesinde ilk kısa filmi olan “EZBER”in http://www.ezberfilm.com/ çekimlerini bitirmiştir. 30 dev sanatçının yer aldığı ve Türkiye’nin ilk sokak hayvanı sorunu konulu filminde basında çok geniş yer almıştır. Şu anda ise Alem FM bünyesinde “Tolga Öztorun ile DOST Muhabbeti ” isimli program ile sokak hayvanları konusunu ünlü konukları ile radyoya taşıyor.


Hiç yorum yok: