11 Mart 2010

İNTERNET TÜRKİYE’YE ÖZGÜRLÜK GETİRMEDİ!

İNTERNET TÜRKİYE’YE ÖZGÜRLÜK GETİRMEDİ!
15:47 11 Mart 2010

Dünyada yaklaşık her beş yetişkinden dördünün, internete erişimi kendileri için temel bir hak olarak gördüğü belirlendi. Araştırmaya 26 ülkeden katılanların yüzde 79’u internet için temel hak vurgusu yaparken, yüzde 78’i ise internetin kendilerine daha fazla özgürlük getirdiğini kaydetti. Türkiye’de ise internetin özgürlük getirdiğini vurgulayanların oranı yüzde 55’in altında kalırken, internetin özel hayatın gizliliğini zedelemesini en büyük tehdit gören tek Avrupa ülkesi Türkiye olarak belirlendi.

Türkiye’deki kullanıcıların yalnızca yüzde 46’sı interneti görüşlerini dile getirmek için güvenilir bir ortam olarak görüyor.

‘HERKES İÇİN TEMEL HAK’
GlobeScan şirketince 20 Kasım 2009-7 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılan kamuoyu araştırmasına, yarısından çoğu internet kullanıcısı yaklaşık 28 bin yetişkin katıldı. Araştırmada görüşleri alınanların yüzde 87’si, internete erişimin, “herkes için temel bir hak olması gerektiği” yönünde görüş bildirdi. Kullanıcı olmayanların yüzde 71’i de internete erişim hakları olması gerektiğini söyledi. İnternete erişimin temel bir hak olarak görüldüğü ülkelerin başında Güney Kore geliyor. Güney Korelilerin yüzde 96’sı bu yönde görüş bildirdi. Türkiye’de ise söz konusu oran yüzde 91 oldu.

‘HAYATI OLUMLU DEĞİŞTİRDİ’
BBC Dünya Servisi için yapılan araştırmaya katılan kullanıcıların çoğu, internetin hayatlarına getirdiği değişime olumlu bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i, internetin kendilerine daha fazla özgürlük getirdiği hissine kapıldıklarını söyledi. İnterneti, bir şeyler öğrenmek için iyi bir alan olarak görenlerin oranı yüzde 90. Görüşleri alınanların yüzde 51’i de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten keyif aldıklarını belirtti.

İLGİ KADAR KAYGI DA VAR
İnternete yönelik bu büyük ilgiye karşın, araştırma ayrıca çok sayıda kullanıcının bazı kaygılarını da gözler önüne serdi. “İnternet, görüşlerimi dile getirmek için güvenilir bir ortam değil” diyenlerin oranı yüzde 48. Bu oran Almanya’da yüzde 72, Güney Kore’de yüzde 70, Fransa’da yüzde 69, Japonya’da yüzde 65.
BBC Dünya Servisi için GlobeScan şirketince yapılan araştırma, Türkiye’de internet kullanımına yönelik veriler de içeriyor.
Araştırma kapsamında 4-27 Aralık 2009 tarihleri arasında 11 şehirde, 15 yaş üstü 1.000 kişiyle yüz yüze görüşüldü. Bu şehirler; Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Zonguldak. Araştırmaya göre, Türkiye’deki web kullanıcılarının internetin en çok değer verdikleri yönü, diğer insanlarla iletişimi sürdürmelerini sağlaması.

TÜRKİYE’DE ‘TEHDİT’ ALGISI
Araştırmaya göre, Türkiye’de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten zevk aldıklarını söyleyenlerin oranı da, ortalamanın üzerinde.
Türkiye’de, internet erişimi kendileri için temel bir hak olarak görenlerin oran yüzde 91 ve bu oran Avrupa’da sadece Portekiz’de daha yüksek. Öte yandan Türkiye’de internetin özgürlüklerini artırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 ve bu büyük oranda, Avrupa ülkelerinde gözlenenlerin altında bir rakam.
Türkiye’de kullanıcıların sadece yüzde 46’sı interneti, görüşlerini dile getirmek için güvenilir bir ortam olarak görüyor.
Ayrıca Avrupa’da, internetle ilgili en büyük tehdidin, özel hayatın gizliliğine son vermesi olduğunun düşünüldüğü tek ülke, Türkiye oldu. Türkiye’de, BBC Dünya Servisi için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 31’i, bu yönde görüş bildirdi.

http://www.birgun.net/

Hiç yorum yok: