10 Mart 2010

SOL'da Büyük buluşma; "Eşitlik ve Demokrasi Partisi" Kuruldu


SOL'da Büyük buluşma
"Eşitlik ve Demokrasi Partisi" Kuruldu

10.03.2010-çarşamba

Solda Büyük Buluşma Basın toplantısıyla; Solda büyük bir çekim merkezi olması baklenen "EDP", daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanılığıda yapmış olan Ziya Halis'in genel başkanlığında kuruldu.
Partinin adı "Eşitlik ve Demokrasi Partisi."

Bianet'in haberine göre; Bugün saat 11.00'de Ankara Midas Otel'de düzenlenen toplantıda, Halis'e SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Yeni Sol Hareketi temsilcisi Saruhan Oluç, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Gölpunar ve Dr. Servet Demir de eşlik etti.

Eşitlik Demokrasi Partisi (EDP) adını alan Türkiye'nin 63. siyasi partisi olarak kurulan EDP, 13 Şubat 2010'da düzenlenecek kurultayda Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) ile birleşecek. Böylece, SHP'de parti olarak "EDP" olacak

Bianet'in haberinde; Kuruluş çalışmalarında yer alan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) eski Genel Başkanı Doç. Ufuk Uras, Prof. Ahmet İnsel, Prof. Fuat Keyman, Prof. Mithat Sancar'ın yanısıra örgüt olarak süreçle ilgilenen DSİP dün (9 Mart) yeni parti kurma çalışmalarından çekildiklerini duyurmuşlardı.

Halis başarısız olursa koltuğu bırakacak

SHP, Yeni Sol Hareket ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çalışmalarıyla kurulduklarını belirten Halis, hedeflerinin hiçbir şekilde barajı aşmak değil, iktidar olmak ve Türkiye'yi yönetmek olduğunu söyledi. "EDP hiçbir siyasi partinin benzeri, türevi değildir. Türkiye'de eksik olan, demokrat, sol, sosyal demokrat eksenli bir kitle partisidir" dedi.

"Türkiye'deki solu, sağı bütün partilerin 'lider partileri' pozisyonunda olduğunu belirterek, parti içinde demokrasinin söz konusu olmadığını" kaydeden Halis, "EDP'nin en temel farklarından birinin yönetim anlayışı olacağını vurguladı. Önce kendi içinde demokrasiyi yaşatacak bir parti olacağını" ifade etti.

"Önemli olan solum demek değil, onun gereğini yapmaktır. Bugün Anamuhalefet partisi, kendini sosyal demokrat sayan partilerin bu ideolojiden saptıklarına inanıyorum. Parti tüzüğüne göre Genel Başkanların üç dönem için seçilebilecek. Eğer başarısız olduğumu anlarsam koltuğa yapışıp kalmayacağım."

Halis'in partide yer alacaklarını açıkladığı isimler şöyle:

Hüseyin Ergün-SHP Genel Başkanı,
Ali Balkız-ABF Genel Başkanı,
Saruhan Oluç-Yeni Sol Hareket,
Zübeyde Kılıç-Eğitim-Sen Genel Başkanı,
Fevzi Gümüş-Pir Sultan Abdal Denekleri Genel Başkanı,
Sami Evren-KESK Genel Başkanı,
Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu,
Prof. Dr. Semih Bilgen,
Şahin Ulusoy; Eski Milletvekilleri
Salman Kaya,
İbrahim Gürsoy,
Celal Kürkoğlu,
Doç. Dr. Ferdan Ergut,
Av. Kazım Genç,
Necdet Saraç-Yazar,
Berat Sancar Yücel; SHP Genel Başkan Yardımcısı
Deniz Çakır, SHP "
Faruk Alpkaya, SHP
İsmail Yılmazer, SHP
Şahabettin Özarslaner-SHP
Metin Arslan-Tekel İşçisi,
Dr. Servet Demir,
Av. Muharrem Aktaş,
Av. Necati Yılmaz,
Doç. Atila Erdem,
Güngör Aydın-Emekli Vali,
Doç. Dr. Mesut Yeğen,
Doç. Dr. Feza Arslan,
Oktay Kandemir-İşçi,
Mahmut Kotan-Doğu Beyazıt Eski Belediye Başkanı. (BÇ)

H.ATA

Hiç yorum yok: