12 Nisan 2010

Rusya'da uçak kazası; Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı düştü

Rusya'da uçak kazası
Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı düştü, onlarca kişi yaşamını yitirdi

10 Nisan 2010 Cumartesi, 10:29:38


Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kacinski'nin uçağı Rusya'nın batısında Dinyeper Nehri yakınlığındaki Smolensk şehri havalanı inişi sırasında kaza yaparak düştü. Kazada Kacinski , Polonya Genelkurmay Başkanı, Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Meclis Başkan Yardımcısı, bazı kuvvet komutanlarının da aralarında yer aldığı devlet yönetiminin önde gelen isimleri yaşamını yitirdi. Kazada 97 kişinin hayatını kaybetti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Polonya Başbakanı Donald Tusk enkaz bölgesinde incelemelerde bulundu. İki başbakan enkaz önünde oluşturulan platforma karanfil bırakarak, ölenler anısına saygı duruşunda bulundular.

Polonya Başbakanı dizleri üzerine çökerek saygı duruşunda bulunurken, delegasyonda bulunan heyetin gözyaşlarını tutamaması dikkat çekti. Putin Polonya'lı meslektaşını kucaklayarak başsağlığı mesajını iletti. Putin'le birlikte ikili bir görüşme gerçekleştiren Tusk, olay yerinden alınan görüntüler ve hava limanı kayıtlarını inceledi. İki lider cesetlerin kimliklerinin tespit edilme ve defin işlemleri ile ilgili süreci değerlendirdi.

Rusya Başbakanı Putin kazanın nedeninin araştırılması ile ilgili hükümet komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü, mümkün olan en kısa sürede sonucu açıklayacaklarını söyledi.

Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu, kule görevlileri ile pilot arasında geçen, yoğun sis nedeni ile uçağın havalimanına iniş yapamaması ile ilgili tartışmaların yer aldığı ses kaydının tespit edildiğini ifade etti.

UÇAKTA KİMLER VARDI?

Kazada ölen 97 kişiden 88'inin resmi heyette olduğu ifade edildi.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde;

Devlet Başkanı Kaczynkski ile eşi Maria'nın yanı sıra şu isimler yolculuk ediyordu:
Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor,
Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek,
Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer,
Polonya'nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski,
Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo,
Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch,
Mariusz Handzlik,
Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski,
İkinci Dünya Savaşı Anıtları'nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik,
milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski,
Zbigniew Wassermann,
Grzegorz Dolniak,
Sivil haklar Komiseri Janusz Kochanowski ve
Başpiskopos Tadeusz Ploski

ERDOĞAN'DAN İMALI BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağın Rusya'da düşmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Polonya ve Rusya devletlerine ve iki ülke halkına başsağlığı diledi.

Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yapılan ''Esnaf ve Sanatkarlar Değişim Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nın (ESDEP) açıklandığı toplantının sonunda, Polonya Devlet Başkanı Kaczynski, eşi, Genelkurmay Başkanı ve bürokratların aralarında yer aldığı 140'a yakın kişinin Rusya'da uçak kazasında öldüğünü anımsattı.

Polonya Cumhuriyeti'ne ve halkına, Rusya Federasyonu ve halkına başsağlığı dileyen Erdoğan, ''Temenni ederiz ki bir kaza olarak gerçekleşmiştir. Geçmiş olsun dileğimi şahsım ve Türk Milleti adına ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda bu süreçle ilgili tanıdığımız, bildiğimiz, görüştüğümüz devlet başkanı arkadaşlarımızdı, bunu da özellikle vurgulamak istedim'' dedi.

KACINSKI KİMDİR?

Lech Kacinski 1949 yılında dünyaya geldi ve Varşova Üniversitesi Hukuk ve İdari Bilimler fakültesini bitirdi. Kacinski ile ikizi eski başbakan Jaroslaw Kaczysnki ilk kez, çocuk yıldızlar olarak 1962'de oynadıkları "Ay'ı Çalan İki Kişi" filmiyle kamuoyunda tanındılar.

Lech Kacinski, Aralık 1981-Ekim 1982 arasında Dayanışma Hareketi içinde yer almaktan sıkıyönetimce cezaevinde tutuldu. Komünizmin çöküşünden sonra ikiz kardeşler parçalanmış siyasi yelpazenin sağındaki siyasiler olarak öne çıktılar.

Kacinskiler, komünistlerle işbirliği yapanları ortaya çıkarma ve yolsuzluğa karşı "ahlaki devrim" sloganıyla kampanya yaptılar. Lech Kacinski, bazı komünizm sonrası liderlerin aksine, politikadan asla kişisel kazanç sağlamamış, dürüst politikacı imajı çizmeye çalıştı.

Polonya'nın 1990'da yapılan ilk serbest seçimlerinde Lech ve Jaroslaw kardeşler Dayanışma Sendikası lideri Lech Walesa'nın zaferinin arkasındaki itici güçtü. lech Kacinski, Walesa yönetiminde milli güvenlik bürosunun başına geçti. Ancak daha sonra Walesa ile ekonomi konusunda görüş ayrılığına düşen Kacinski, Jery Buzek hükümetinde adalet bakanlığı yaptı.

Kacinski, 2005'te yapılan seçimde devlet başkanı seçildi. Genel seçimlerde de ikizi Jaroslaw Kacinski'nin Hukuk ve Adalet Partisi zafer kazandı. Kacinski, ikizi Jaroslaw'ı Temmuz 2006'da başbakan atadı. 2007'de ise Donald Tusk genel seçimde partisini zafere taşıyarak başbakan oldu. Tusk, serbest pazar yanlısı politika izledi ve Jaroslaw Kacinski'nin döneminde Almanya ve Rusya ile gerginleşen ilişkileri onardı.

Lech Kacinski, liberal ekonomi politikası izleyen hükümeti eleştiriyor ve çıkardığı yasaları sık sık veto ediyordu. 2008'de de hastanelerin ticari temelde işletilmesini öngören yasayı veto etmişti.
Başkan Kacinski ocak ayında hükümetin Moskova ile doğal gaz görüşmelerini eleştirmiş ve hükümeti ülkenin Rus gazına bağımlılığını artırmakla suçlamıştı.

2-Polonya ağlıyor



http://www.haberturk.com/dunya/haber/506863-rusyada-ucak-kazasi

Hiç yorum yok: