12 Nisan 2010

Polonya ağlıyor

Polonya ağlıyor

Kule ‘nyet’ dedi pilot inmekte ısrar etti

12 Nisan 2010 Pazartesi, 08:53:39











Ruslar ısrarlı: Biz, Polonya Devlet Başkanı Kaczynski’nin pilotuna ‘nyet’ (hayır), siste inme dedik. Ama o dinlemedi

UYARILARI DİKKATE ALMADI

Rus Hava Kuvvetleri, Polonya Devlet Başkanı Kaczynski dahil 96 kişinin öldüğü kazada Rus kulesinin, pilotu “Çok alçaldınız, yatay uçuşa geçin” diye uyardığını, başka alana yönlendirdiğini açıkladı. Pilot ise başkanı törene yetiştirmek için inişte ısrar etti.

YOKSA BAŞKAN MI ISRAR ETTİ

Bu arada, Polonya Devlet Başkanı Kaczynski’nin, 2008’deki Gürcistan savaşında pilotun “riskli” uyarısına rağmen, bölgeye iniş için ısrar ettiği ortaya çıktı. Bu da “Pilotun siste iniş ısrarının nedeni acaba yine Başkan’ın emri mi” şüphesini uyandırdı.

Kule ‘Nyet’* dedi, pilot inmekte ısrar etti

*Hayır

Polonya’nın devlet zirvesini çökerten kazanın arkasındaki “sis” yavaş yavaş dağılıyor. Uzmanlar kara kutuların üzerinde çalışmalarını tamamlamadı fakat, Ruslar'a göre kaza nedeni şimdiden belli: Pilot hatası... Kulenin “Hayır (Nyet), inmeyin” ikazına rağmen, yoğun siste inmeye çalışan pilotların ısrarı, Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve yanındakileri ölüme götürmüş. Kaczynski’nin 2008’deki Rusya-Gürcistan savaşı sırasında gittiği Gürcistan’da ‘tehlikeli’ uyarısına rağmen alana inmekte ısrar ettiği biliniyor.

POLONYA Devlet Başkanı Lech Kaczynski’yle birlikte Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve milletvekilleri dahil 96 kişinin can verdiği Rusya’daki uçak kazasının nedenini belirlemek üzere Rus ve Polonyalı uzmanlar kara kutular üzerinde çalışıyor.
Ancak Ruslar'a göre kaza nedeni şimdiden belli: Pilotaj hatası. Kulenin “Hayır (Nyet), inmeyin” ikazına rağmen yoğun siste inmeye çalışan pilotlar kusurlu.

MOSKOVA’YA YÖNLENDİRİLDİ

Olayla ilgili başkanlığını Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in yaptığı bir soruşturma komisyonu kuran Rus yetkililer, kazanın pilotaj hatası olduğu konusunda ısrarlı.

Rusya’nın batısındaki Smolensk Havaalanı'na inmeye çalışan Polonyalı pilotlara, kule görevlileri, “Çok alçaldınız, yatay uçuşa geçin” uyarısında bulundu ve başkent Moskova’ya doğru yönlendirmeye çalıştı.

Ancak pilotlar saat 10.00’da başlayacak ve yaklaşık 1 saatlik bir zaman kalan törene, Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve heyetini yetiştirmek için ısrarla inmek istedi.

UÇAK, PİST ETRAFINDA 4. TURDA DÜŞMÜŞ

Polonyalı pilot Tomasz Szulc, Kaczynski’nin 2008 yılı Ağustos ayında da Rusya ile savaş sırasında tehlikeli olmasına rağmen uçağın Gürcistan’a inmesinde ısrar ettiğini açıkladı. Szulc, Kaczynski’nin başka bir ülkeye inmek istemediğini açıklarken, önceki günkü kazada da pilota inmek için ısrar etmiş olabileceği imasında bulundu.

Rus yetkililer, yoğun sis nedeniyle piste inemeyen pilotların havaalanı etrafında üç kez tam tur attığını ve dördüncü turu attığı sırada ormanlık alana düştüğünü belirttiler.

PİLOTLARIN UÇUŞ SAATİ

Öte yandan, Rusya Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan General Alexander Alysohin, kulenin pilotları, çok alçaktan uçtuğu konusunda uyardığını açıkladı. Polonya televizyonu TV24, her iki pilotun da çok deneyimli olduğunu belirtti. TV24’ün haberine göre, 1997 yılından bu yana yolcu uçaklarında görev yapan birinci pilot 36 yaşındaki Arkadiusz Protasiuk, toplam 1939 saat uçuş yapmış. Yine aynı yaştaki ikinci pilot Karol Grzywa’nın ise toplam 3521 uçuş saati bulunuyor.

Polonya ağlıyor

Kaczynski’nin ölümü, Polonya’da şok etkisi yarattı. Herkes dün yas tuttu

POLONYALILAR dün kiliselere akın etti. Yas ilan edilen ülkede sirenler çaldı ve ölenler için iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Dün öğle saatlerinde Devlet Başkanı Kaczynski ve eşi Maria’nın naaşını taşıyan uçak, başkent Varşova’daki askeri havaalanında, Polonya Devlet Başkanı Vekili Bronislav Komorovski, Başbakan Donald Tusk ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Askeri havaalanında yapılan kısa dini törenden sonra naaş, halkın ziyareti için Devlet Başkanlığı Sarayı’na götürüldü.

Kazada ölen diğer 94 kurbanın cenazeleri Rusya’nın başkenti Moskova’ya gönderildi.

PUTİN: BU BİZİM DE ACIMIZ

Defalarca başsağlığı dileyen ve iki kez bölgeye giden Rusya Başbakanı Putin, “Bu bizim de trajedimiz. Acınızı hissediyoruz” diyerek, Polonyalılar'a mesaj gönderdi. Kaza yerine çelenk koyan Putin, Rusya’da da bir günlük yas ilan etti.

Kızı Marta tabutuna kapandı

Lech Kaczynski ve karısı Maria’nın cenazeleri Polonya’nın başkenti Varşova’da devlet töreni ile karşılandı. Törende çiftin kızı Marta gözyaşlarına boğuldu. Yine yanında Kaczynski’nin ikizi amcası Jaroslaw Kaczynski de bulundu. Törende Frederick F. Chopin’in cenaze marşı çalındı.

İkizi, kardeşinin ölümünü anneye söylemedi

BİR süre önce Polonya’da özel bir klinikte hasta annesi 84 yaşındaki Jadwiga Kaczynski’yi ziyaret eden Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi eski Başbakan Jaroslaw Kaczynski, Rusya’daki uçak kazasında hayatını kaybeden kardeşinin ölümünü henüz annesine söylemedi.

Kaczynski kardeşlerin anneleriyle olan sıkı bağları Polonya’da hep fıkralara konu olmuştu. Polonya’da Kaczka’dan gelen soyadları ‘ördek’ anlamına geldiği için Kaczynski kardeşler “ördek kardeşler” olarak anılmıştı. Jaroslaw’dan 40 dakika sonra dünyaya gelen Lech, önümüzdeki Ekim ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimini büyük ihtimalle kaybedecekti. İki kardeş bir dönem devletin zirvesindeki iki önemli görevi paralel yürütmüştü. Bekâr olan Jaroslaw Kaczynski, başbakanlığı döneminde elbiselerine yapışan kedi tüyleri sayesinde Devlet Başkanı Kaczynski ile ayırt ediliyordu.


ERDOĞAN KONUYU ABDULLAH GÜL İLE DEĞERLENDİRECEK

‘Cenazeye ben ya da Cumhurbaşkanı katılır’

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Devlet Başkanı’nın hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak, ‘Temenni ediyorum ki, bu biz kazadır’ şeklindeki sözleri hatırlatılarak, “Bu konuda size ulaşan bir bilgi mi var” şeklinde sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Tarihten bu yana bu tür olumsuz şeyler oluyor. Ve on yıllar sonra bunların çok farklı raporları ortaya çıkıyor. Kaldı ki, bu konuyu Sayın Putin ‘bizzat ben takip edeceğim’ diyor ve kendileri takip ediyor. Karakutu vesaire incelendikten sonra işin gerçeği ortaya çıkacak. Bu ifade ettiğim olumsuzlukların olmasını istemiyoruz. Bunlar ayrı bir felâkettir.”

Cenazeye katılıp katılmayacağı yönündeki bir soruya da Erdoğan “Yakından görüştüğümüz tanıştığımız bir meslektaşımız ve Türkiye’ye karşı çok olumlu yaklaşımları olan bir siyasetçiydi. İkiz kardeşini de iyi tanırım. Gerçekten çok farklı altyapıları olan, sevilen isimler. Yanında kendisi ile bulunan mesai arkadaşları, Polonya için önemli isimler. Cenaze törenine katılma konusunu sayın Cumhurbaşkanımızla değerlendirip, hangimizin şartları uygun olursa katılmaya karar vereceğiz” dedi.


1-Rusya'da uçak kazası; Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı düştü


http://www.haberturk.com/dunya/haber/507229-polonya-agliyor

Hiç yorum yok: