13 Nisan 2010

Taksim'de 1 Mayıs sürprizi!

Taksim'de 1 Mayıs sürprizi!

Fotoğraf: Evcioğlu


İSTANBUL Valisi Muammer Güler, sendikalarla mutabakat sağlandığını ve 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanacağını söyledi. CHP kanlı 1 Mayıs'ı Meclis'e taşıma kararı aldı

DHA-CİHA


Vali Güler, işçi ve memur sendikalarının genel başkanlarıyla saat 13.00'de valilikte bir araya geldi ve 1.5 saat süren toplantının ardından, Taksim'e verilen izni açıkladı. Güler, olumlu bir görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Varılan mutabakat çerçevesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde işçi ve memur sendikaları konfedarsyonlarının öncülüğünde miting alanı olmamasına rağmen Taksim alanı, bayram kutlamasının yapılablmesi için konfederasyonlara o gün tahsis edilecektir. Hepinizin bildiği gibi kanuna göre, Taksim gösteri ve yürüyüş alanı değildir. Bu kanunun öngördüğü istisna çerçevesinde bir emek ve dayanışma günü, bayram kutlaması tarzında tahsis edilecektir. Bayram kutlamasının coşku içerisinde yapılabilmesi için valiliğimiz, emniyet müdürlüğümüz ve sendikalarla koordineli bir şekilde çalışılacaktır. 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü oluşu 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildi. Daha sonra ulusal bayram ve genel tatiller hakkındaki kanunda yapılan bir düzenlemede de resmi tatil olarak oldu." dedi.

ARTIK BU KABUSU YAŞATMAK İSTEMİYORUZ

Üretimin vazgeçilmez unsuru olan emeğin kutsallığı çerçevesinde emekçilerin 1 Mayıs'ı huzur ve güven içerisinde geçireceğini dile getiren Vali Güler, bunun için ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi. Güler, şöyle konuştu:

"Önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukların, kötü görüntülerin yaşanmaması için hertürlü gayret sarfedilecektir. Ortak tedbirlerle oradaki esasların dışına asla çıkılmayacaktır. Giriş noktalarından itibaren aramalar, özel güvenlik önlemleri düzenlecektir. Her türlü tedbir önceden planlanacaktır. Günlük hayatın en az şekilde etkilenebileceği şekilde gerekli önlemler sürdürülecektir. Benim asıl önemsediğim konu işçi ve konfederasyon başkanlarının birliktelik içerisinde ortak bir kararlılık içerisinde bu konuyu dile getirmeleri ve valiliğe yaptığı müracattır. Ortak bir karar alarak gösterdikleri birliktelik benim için önemlidir. Önümüzdeki günlerde son hazırlıkları görüşmek için sendika başkanlarına iade-i ziyarette bulunacağım. İstanbullulara artık bu kabusu yaşatmak istemiyoruz"

Görüşmeye katılan Türkiş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Memur-sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren de, alınan karara karşı memnuniyetlerini dile getirdiler. Görüşmeye İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da katdıldı. Toplantı sonrası, Vali Muammer Güler, sendika ve konfederasyon başkanlarıyla birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

CHP KANLI 1 MAYIS İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 1 Mayıs 1977 Taksim'de meydana gelen olaylarla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceklerini söyledi. Anadol, "Kimin demokrat olduğu, kimin çetelere karşı olup olmadığının turnosol kâğıdı, o müzakere olacaktır." dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Suha Okay, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile yaptıkları görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Anadol, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın anayasa değişiklik paketiyle ilgili düşüncelerini beyan etmesinden sonra ortaya çıkan gelişmeleri ve yaptıkları temasları teker teker Meclis Başkanı'na sunduklarını ifade etti.
AK Parti, MHP ve BDP ile yaptıkları görüşmeyi ayrıntılarıyla kendilerine anlattıklarını ifade eden Anadol, CHP'nın gerilimi azaltma, toplumda gerginliği ortadan kaldırmaya yönelik, aynı zamanda toplumsal ve hukuksal kolaylık sağlayacak önerisini, Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK ve parti kapatma ile ilgili maddelerin bu paketten çıkarılarak geri kalan maddelerin Meclis'te oylanması yönündeki taleplerini Meclis Başkanı'na sunduklarını dile getirdi. Anadol, Meclis Başkanı'nın kendilerinin önerilerini not ettiğini, partilerinin tezini anladığını beyan ettiğini belirterek, AK Parti Grup başkanvekilleriyle de görüşeceğini, onlarla görüştükten sonra kendileriyle ihtiyaç duyarsa tekrar görüşeceğini söylediğini aktardı.

Bir basın mensubunun AK Parti'ye götürdükleri teklifte üç maddenin mi, üç konu başlığının mı bulunduğu yönündeki soruya CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, üç ana başlığa bağlı maddeler olduğunu kaydetti.
"Meclis Başkanı'ndan ne istiyorsunuz?" sorusuna Okay, iktidar partisinin grup önerisi gibi gelmiş bir anayasa değişikliği teklifinin söz konusu olduğunu, Genel başkanlarının önerisine Başbakan'ın bir kabul iradesinin olduğunu, grup başkanvekilleriyle konuşulsun, Meclis Başkanı devreye girsin yönünde bir ifadesinin olduğunu hatırlattı. Okay, konuyla ilgili Meclis Başkanı'na da bilgi verilmesinin doğru olacağına inandıklarını aktardı. Okay, Başbakan Erdoğan'ın dönüşte düşüncelerinin değiştiğini söylemesi durumunda, Meclis'te uzun bir anayasa değişikliği maratonunun beklediğini ifade etti.

Okay, Anayasa komisyonundaki muhalefet şerhlerini ise yarın sabah kadar komisyona vereceklerini söyledi.
Taksim'in 1 Mayıs'a açılmasıyla ilgili bir soruya ise Okay, "Demek ki Taksim alanı 1 Mayıs etkinliklerine açılabiliyormuş. Doğru bir karar olmuştur, isabetli bir karar olmuştur." ifadelerini kullandı.
Anadol da Taksim'in 1 Mayıs etkinliklerine açılacak olmasını isabetli bir karar olduğunu, o kararı tamamlayacak o ve karar beklediklerine işaret ederek, "1 Mayıs 1977 katliamı eğer varsa derin devlet, eğer varsa devletin içinde çeteleşme 1 Mayıs 1977'de olmuştur. Rahmetli Uğur Mumcu'nun yazdıkları hala geçerlidir. Cumhuriyet Halk Partisi grup önerisi olarak, evvela Danışma Kurulu'nu toplayacak, bütün partilerden destek isteyecek, destek gelmezse grup önerisi olarak 1 Mayıs 1977 ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceğiz. Kimin demokrat olduğu, kimin çetelere karşı olup olmadığının turnosol kağıdı o müzakere olacaktır. Şimdiden onu da ilan ediyoruz." açıklamasında bulundu.


http://haber.gazetevatan.com/taksimde-1-mayis-surprizi/299609/1/Gundem

Hiç yorum yok: