09 Nisan 2010 Cuma
Türkan Karagöz - İZMİR
İzmir’in çeşitli semtlerinden gelen Roman Dernekleri Başkanları, üyeleri, Manisa'nın Selendi İlçesindeki toplumsal linç olayıı yaşayan Romanlar ve çeşitli Roman örgütlerinin temsilcileri, 8 Nisan Dünya Romanlar Gününde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldiler. Ayrımcılık nedeniyle öldürülen Romanlar için saygı duruşuyla başlayan etkinlik, İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır’ın basın açıklamasıyla sürdü.
'BİZİM DİLİMİZ SEVGİ VE KARDEŞLİK'
"Türkiye'de yeni yeni kutlanmaya başlanan bu önemli gün bu sene bizler için ayrı bir anlama sahiptir. Çünkü bu yıl aynı zamanda Türkiye'de Roman Açılımı'nın yılıdır. Açılımın bizlerde yarattığı umut ve beklentiler ile 8 Nisan'ın coşkulu iyimserliği içinde Dünya Romanlar Günü'müz kutlu olsun diyoruz. Biz Romanlar, siz kardeşlerimize Bahar'ın bu en güzel günlerinde çiçek-çiçek, ezgi-ezgi sevgimizi ve kardeşliğimizi sunuyoruz.
Memleketin o ucunda veya bu ucunda, kadın veya erkek, şu etnik kimlikte veya bu kimlikte, o renkte ya da bu renkte veya bir başka farklı nitelikte olmamızın bizim elimizde olmayan bir şey olduğunun altını çizerek sesleniyoruz.
Türkiye'de ve dünyada en fazla ayrımcılık ve dışlanma pratiklerine maruz bırakılanlar Romanlardır. Baskı, şiddet ve yoksulluk sarmalında bir yaşama mahkum edilenler olarak diyoruz ki, bu tesadüfler dünyasında sizler de Roman olarak doğabilirdiniz sevgili kardeşlerimiz. Selendi’deki ırkçı şiddetin mağduru bir Roman ailesinden olabilirdiniz ya da doğup büyüdükleri mahalleleri Sulukule’den bugün sokaklara atılan yüzlerce Romandan biri olabilirdiniz.
Sırf Roman olduğu için sınıfın en arka sırasına oturtulan sizin çocuğunuz olabilirdi veya potansiyal suçlu görüldüğünden her vesilede haksız şiddete maruz kalan da...
'KİMSEDEN NE AŞAĞIDAYIZ NE YUKARIDA'
Örnekleri hiç kuşkusuz çoğaltabiliriz ancak burada anlatmak istediğimiz çok basit:
Farklı olmak, farklı olarak dünyaya gelmek, kimseyi diğerlerinden üstün veya aşağı yapmaz. Farklı olabiliriz ama sadece insan olmamızdan dolayı ve yurttaş olarak sahip olduğumuz haklar nedeni ile hepimiz eşitiz.
İşte bu yüzden bizler bu ülkenin eşit hak sahibi vatandaşları olarak nereden ve kimden gelirse gelsin tüm ayrımcılık ve dışlama politikaları ile birlikte bizlere yapılan haksizlıkların takipçisi olup haksızlıklarla mücadele edeceğimize,
Bu güne dek göz ardı edilmiş ancak “açılım” vesilesi ile gündeme gelmiş medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarımız açısından “açılım”ın takipçisi olacağımızı bildirmek isteriz.
'BİRİLERİNİN DIŞLANDIĞI ULUS MEDENİ OLAMAZ'
Yürüyecek çok yolumuz var bunu biliyoruz ve bu yürüyüşte sizleri de yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki nüfusunun bir kısmı haksız yere şiddete uğramış ve geri bıraktırılmış bir ulus hiçbir zaman 'muasır medeniyete' ulaşamaz.
"Dünya Romanlar Günü kutlu olsun.”
SELENDİ'DEN SÜRÜLENLER...
Basın açıklamasının ardından, bugüne kadar çeşitli nedenlerle yaşamlarını yitiren Roman vatandaşlar için katılımcılar ellerindeki karanfilleri denize attılar.
Etkinliğin ardından görüştüğümüz Selendi olaylarını yaşayan Romanlar, linç girişimini ve sonrasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.
Süleyman Koca, Selendi’den göç ettirilen Romanların yoksulluk ve yoksunluklarının artmasıyla umutlarının tükendiğini ve çocukların psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu aktardı.
Yaşar Koca ise, yakılan ve zarar gören araçlarına, Manisa Valiliğinin ödemeyi taahhüt ettiği miktarın çok düşük olduğunu, 2 bin TL değerindeki otomobiline, 300 TL değer biçildiğini, bu parayla sadece otomobilin aküsünü alabileceğini söyleyerek mağduriyetlerinin sürdüğünü ifade etti.
'Biz kesinlikle hırsızlık, yankesicilik yapmayız; tiner, uyuşturucu kullananımız yoktur. Bunlar hep ön yargılardır. Biz kötü insanlar değiliz' diyen Selendi'li Romanlar, 'Hepimiz çiftçilik yapıyoruz ve çalışkan insanlarız, yıllardan beri de buradayız' diye kendilerini savunma gereği duyuyorlar.
Mağduriyetlerini anlatıp, eşitsizlikten yakınan hemşehrilerimizin sözleri, toplumda varolan önyargı ve yapılan ayrımcılığın sonucu olarak Romanlar’a nasıl bir travma yaratıldığının ifadesiydi, ne yazık ki…
Fotoğraf: Ayrımcılık mağduru Romanların anısına denize karanfiller atıldı...
Muhabir : Türkan Karagöz
10 Nisan 2010
'Yeryüzünün lanetlileri' ROMANLAR, meydanlardaydı...
'Yeryüzünün lanetlileri' ROMANLAR, meydanlardaydı...
Türkiye'de ve dünyada en fazla ayrımcılık ve dışlanmaya uğratılıp, baskı, şiddet ve yoksulluk sarmalında bir yaşama mahkum edilen Romanlar, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek üzere İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaydılar…
09.04.2010- cuma
Etiketler:
çocuk,
dünya,
Dünya Romanlar Günü,
Linç,
Manisa,
potansiyal suçlu,
psikolojik,
Roman,
Selendi,
ŞİDDET,
Vali,
yoksulluk
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder