17 Haziran 2010

ENGİN CEBER DOSYASI TRT HABER'DE

ENGİN CEBER DOSYASI TRT HABER'DE

Engin Çeber dosyası TRT Haber'de

17 Haziran 2010 11:56

Gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber dosyası bu akşam TRT Haber'in Büyük Takip dosyasında ekrana gelecek. Programda Çeber'in hücre arkadaşının açıklamaları ve son mektubu yayınlanacak.

Yasadışı gösteri yaptığı gerekçesiyle üç arkadaşı ile gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak gönderildiği Metris Cezaevinde komaya giren ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Engin Çeber’in son günlerinin konu edindiği Büyük Takip’in ‘Çeber’ dosyası, daha yayınlanmadan ses getirmiş ancak yayın programından kaldırılmıştı.

Bugüne kadar ekranlara getirdiği konu ve konuklarıyla adından sıkça bahsettiren Büyük Takip bir kez daha, TRT ekranlarında bir ilki gerçekleştiyor ve cezaevinde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber’in koğuş arkadaşını ekranlara getiriyor.

Mahkemede cezaevi yönetiminden çekindikleri için gerçekleri söyleyemediklerini anlatan Çeber’in koğuş arkadaşı M., Büyük Takip’e gerçekleri tüm çıplaklığıyla anlatıyor.

BİR HAYVANMIŞ GİBİ DÖVDÜLER


Büyük Takip bir ilke daha imza atıyor ve Engin Çeber’in koğuş arkadaşını konuşturuyor. Koğuşta neler yaşandığının tanığı olan Çeber’in arkadaşı, mahkemede önce neden yalan ifade verdiğini, ardından niçin ifadesini değiştiğini açıklıyor. İşte o tanık, Çeber’i kimin nasıl dövüldüğünü, koğuşa getirilirken ne halde olduğunu, birlikte ne konuştuklarını sadece Büyük Takip mikrofonuna anlatıyor. M., Engin Çeber’in ilk koğuşa geldiği zaman kafasında morartı olduğunu ve karantinada başına darbe aldığını belirterek, “Beli mosmor olmuştu. O kadar dayak yemişti ki yemeğini bile zor yiyordu. Yedikten beş dakika sonra sarı sarı kusuyordu” diyor. Koğuşta gardiyanların Çeber’i vahşice dövdüğünü anlatan arkadaşı; “Yumruklarla, sanki karşındaki insan değil de bir hayvanmış gibi vuruyorlardı. 15 gardiyan birden Çeber’in üzerine çullandılar. Kafasını duvara, demir kapıya vurdular. Bir tanesi koğuş kapısını açmak için kullanılan demir çubukla kafasına vurdu. Ondan sonra Engin bayılmıştı, yerde yatıyordu. Kapıyı açıp sürükleyeceklerdi dışarıya. Belki de o anda ölmüştü.” diyerek Çeber’e uygulanan işkencenin boyutlarını ortaya döküyor.

ÇEBER’İN MEKTUP’U BÜYÜK TAKİP’DE
Programda ayrıca Çeber’in hastaneye kaldırılmadan birkaç gün önce kaleme aldığı mektubu de yer alıyor. Cezaevinde başından geçenleri ve yapılan akıl almaz işkenceleri anlattığı mektup, Büyük Takip’te gün yüzüne çıkıyor. Çeber hastaneye kaldırıldıktan sonra koğuş arkadaşları tarafından ayakkabının içinde saklanarak dışarı çıkarılan mektup, mahkemede olarak da kullanıldı. Mektupta Çeber, işkenceleri tek tek anlatıyor.

Ölümün ardından yapılan otopside işkence gördüğü belgelenen Engin Çeber’in, ailesinden dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Çeber’in ailesinden özür dilemişti.

TARİHİ KARAR
2 sene süren dava sürecinde kafaları karıştıran bazı ilginç olaylar da birbirini izledi. Tanıkların ifadesinin kaydedildiği kameranın ses kayıtları kayboldu, hemen arkasından bilirkişi raporu skandala dönüştü. Arapsaçına dönen davada en nihayetinde davanın savcısı da değişti.

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan davada Türk hukuk tarihine geçen tarihi bir karar verildi ve Metris cezaevinin 2. Müdürü ile 3 gardiyan müebbet hapse mahkum edildi.

MUZAFFER TEKİN TAKİPTEN RAHATSIZ OLMUŞTU
Daha önce de Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın sorgu görüntülerini, kanlı 1 mayısın bu güne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış görüntüleri ekranlara getiren ve katliamın tanıklarını bulup konuşan, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen Hasan Polatkan’ın yaptırılmayan savunmasını ilk kez ekranlara getiren Büyük Takip, geçtiğimiz haftalarda da ekranlara getirdiği ‘Danıştay’ dosyası ile Ergenekon sanıklarından Muzaffer Tekin’in hedefi haline gelmişti. Tekin, Büyük Takip programını, programda ismi geçtiği için savcılığa şikayet etmiş bu da ‘Silivri, takip’ten rahatsız’ yorumlarına sebep olmuştu.

Bu güne kadar işlediği konu ve konuklarıyla birçok kesimin dikkatini çekerken bazı kesimleri de rahatsız eden Büyük Takip’te bu akşam, 3 hafta önce yayınlanacağı duyurulan ancak son anda yayından kaldırılan ‘Engin Çeber’ dosyası ile TRT ekranlarında bir ilki gerçekleştiriyor. Büyük Takip bu akşam 22.15’de TRT HABER’de.

http://www.haber7.com/

1 yorum:

Hacer dedi ki...

Engin Ceber veya bir başkası. ne fark eder. Ölen öldüğü yerde kalıyor. Bu ülkede katiller için "Türkiye seninle gurur duyuyor" deniliyor ve hala bu söylem itibar da görüyorsa? vay halimize.. Çünkü o katillerin her biri yarın olmasda diğer günü geçmez serbest bırakılırlar.. Hatta iş adamı bile olabilirler.! Vatandaşlar arasında, öz de vatandaş olduğu sürece, düşman üretmek çok kolay.. Çünkü ülkemizde kendisinin dışındakileri öteki görerek, çocuğunu kendine benzemeyen kerkese düşman yetiştiren ve "Çocukta katil" yaratan anne babalar var olduğu sürece ülkemin insanlarına karşı zulüm ve katliam devem eder..

Sevgisiz yetişmiş sevmeyi bilmez.. içi kin ve nefret dolu, insanların yargılanacağı gerçek bir kanun ve ona uygun mahkemeye ihtiyaç var: NEFRET ŞUÇLAR KANUNU...

Sevgiyle kalın
Hacer