23 Haziran 2010

İlhan Selçuk Törenlerle Uğurlandı

İlhan Selçuk Törenlerle Uğurlandı

Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk için düzenlenen törende, Mustafa Balbay'ın veda mesajı okundu.
Törenin ardından gazetenin Şişli'deki merkez binasına getirilen Selçuk'un cenazesi, yarın Hacıbektaş'ta toprağa verilecek.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
23 Haziran 2010, Çarşamba

Yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk için bugün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir tören düzenlendi. Törene, çok sayıda siyasi, gazeteci ve sanatçı da katıldı.

Törende, Rutkay Aziz, Selçuk'un "Japon Gülü" kitabından bir parça okudu. Ardından sahneye çıkan Erdal Erzincan bir türkü seslendirdi.

Selçuk anısına bir konuşma yapan Emre Kongar, "O aydınlanmanın ordusuydu, Onun çok şapkası var, filozof ve köşe yazarı şapkası var. Tam bir hümanistti" derken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Önder Sav da "Aydınlarımızın baskı görmediği çağdaş bir demokraside buluştuğumuz zaman Selçuk'un ruhu şad olacaktır" şeklinde konuştu.

Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı ve gazetesi eski Ankara temsilcisi Mustafa Balbay'ın Selçuk için hazırladığı ve barkovizyondan yansıtılan veda mesajı salonda dakikalarca alkışlandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Selçuk'u "Bütün yaşantısını mücadelesini Cumhuriyet devrimlerine ve Atatürk devrimlerine adamış bir önder" olarak niteledi.

Gazete yazarı Hikmet Çetinkaya, "İlhan Selçuk'a merhaba..." diyerek başladığı konuşmasını "Senin çizdiğin yolda Cumhuriyetçi tüm arkadaşlar devam edeceğiz. Güle güle..." sözleriyle bitirdi. Piyanist besteci Fazıl Say da Selçuk için "Kara Toprak" adlı eseri çaldı. Gazetenin diğer bir yazarı Ali Sirmen ve Erdal Atabek'in ardından söz alan Şükran Soner, "İlhan abi bugünkü gibi sahnede; bu nasıl bir güçtür ki asker, sivil herkes ondan korktu" dedi.

Törenin ardından Selçuk'un cenazesi, gazetenin Şişli'deki merkez binasına getirildi. Gazete önünde binlerce kişi, "Türkiye laiktir laik kalacak" "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" "İlhan Selçuk ölümsüzdür" "Yurtsevenler çıkacak hesap soracak" "Hükümet istifa" "Türkiye seninle gurur duyuyor" "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.

Selçuk'un cenazesi yarın Hacıbektaş'ta, ağabeyi Turhan Selçuk'un yanına defnedilecek.

Yoğun katılım nedeniyle salona giremeyen insanlar, töreni fuayede kurulan ekranlardan izlediler. İşçi Partililer fuayede "İlhan Selçuk'un katili Gladyo" yazan bir pankart açtı.

Törene katılanlar

Törende Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Anayasa Hukuku Profesörü. Prof. Dr. Süheyl Batum, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP Başkanı Masum Türker, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, eski Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Onur Belge, EMEP Genel Başkanı Kamil Tekin Sürek, işadamı Rahmi Koç, sanatçılar Tarık Akan, Kadir İnanır, Genco Erkal, Işık Yenersu, Güvenç Dağdeviren, Şerif Sezer, Macide Tanır, Mehmet Güleryüz, Fazıl Say, Hikmet Altınkaynak, Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya, Hikmet Bila, Mümtaz Soysal, Emre Kongar, Güray Öz, Zeynep Oral, Erol Manisalı, Erdal Atabek, Ümit Zileli ile Orhan Birgit, Oral Çalışlar, Sedat Ergin, Uğur Dündar da vardı.(BT/EÖ)


http://bianet.org/

Hiç yorum yok: