23 Haziran 2010

Kot İşçileri Hakları İçin Ankara'da, Eylemde

Kot İşçileri Hakları İçin Ankara'da, Eylemde

Silikosiz hastası kot kumlama işçileri, sosyal güvenlik ve maluliyet haklarını talep etmek için üç günlük oturma eylemi başlattı.
İşçiler üç gün boyunca TBMM'yi ziyaret ederek Meclis'te grubu bulunan partilerle görüşecek.

Ankara - BİA Haber Merkezi
23 Haziran 2010, Çarşamba

Taşlanmış kot imalatında çalışan ve bazıları ölümcül "silikozis" hastalığına yakalanan kot kumlama işçileri, sorunlarına dikkat çekmek üzere Ankara'da üç günlük oturma eylemi başlattı.

Türkiye'nin değişik yerlerinden yaklaşık 50 silikozis hastası kot kumlama işçisi aileleriyle birlikte dün Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda buluştu. Üç gün boyunca Ankara'da kamp kuracak olan işçiler, taleplerini hükümete ve meclise duyurmak için mecliste grubu olan partileri ziyaret edecekler.

İşçilere İzmir'den gelen TEKEL işçileri ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu üyeleri ve meslek örgütleri temsilcileri de destek verdi.

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Sözcüsü Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Türkiye'nin, tekstil sektöründe ölümcül "sikilozis" hastalığı görülen ilk ülke olduğunu söyledi.

Dayanışma Komitesi'nin çabalarıyla tespit edilen silikozis hastası sayısının 600'e yaklaştığını belirten Kılıçarslan, ortalama her iki kot işçisinden birine silikozis teşhisi konduğunu hatırlattı.

Kılıçarslan, bugüne kadar yaklaşık 10 bin işçinin bu sektörde çalıştığı düşünüldüğünde, henüz teşhis konmamış 5 bine yakın işçinin de silikozis hastalığına yakalanmış olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Talepleri sağlık ve sosyal güvence hakkı

Kılıçarslan, taleplerini şöyle sıraladı:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigortası olup olmadığına bakmaksızın tüm silikozis hastalarının, hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlamalıdır.

-İşçilerin geriye dönük haklarını alabilmeleri için uzun sürecek mahkeme süreçleri yerine, işçilerin zararlarının tespit edilmesi ve karşılanması için Bakanlık yetkililerinden, sektördeki meslek örgütlerinden ve sendikaların temsilcilerinden oluşturulacak özel bir komisyon kurulmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı, kot kumlama işinde çalışmış herkesin, göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatmalıdır.

-Silikanın, havada solunacak şekilde serbest kullanımı, yalnızca kot kumlama işinde değil, tüm sektörlerde yasaklanmalıdır.

-Adalet Bakanlığı, silikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmak üzere acilen bir genelge çıkarılmalıdır.

-Hükümet, denetim görevini yapmayan kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olmamalı, yargılanmamalarını engellememelidir.

İşçiler, Ankara' da kaldıkları üç gün boyunca TBMM' de grubu bulunan partilerle görüşecek. (ÖA/BB)

* Fotoğraflar, S.Özgün Aygül


http://bianet.org/

Hiç yorum yok: