3 Haziran 2010

NAZIM HİKMET, MOSKOVA'DAKİ MEZARI BAŞINDA ANILDI


"YAŞAMAK; BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR, BİR ORMAN GİBİ KARDEŞÇESİNE "

NAZIM HİKMET, MOSKOVA'DAKİ
MEZARI BAŞINDA ANILDI

****************************

Medya73.com adlı sitenin haberine göre; Dünyaca ünlü Türk şairi Nazım Hikmet, ölümünün 47. yıl dönümünde mezarı başında yüzlerce sevenleri ve dostları tarafından anıldı..

03.06.2010 15:20:02

*******************************************

Rus - Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) Türkiye Moskova Büyükelçiliği himayesinde düzenlediği anma törenine yaklaşık 400'e yakın Nazım Hikmet hayranı katıldı.

Türkiye Büyükelçisi Halil Akıncı, törende yaptığı konuşmada Nazım Hikmet'in vatansever bir Türk şairi olduğunu vurgularken, "Nazım, her zaman halkların vicdanıydı ve onun yüreğinin kulakları hiç bir zaman sağır olmadı" ifadelerini kullandı.

Nazım'ın siyasi görüşlerinden dolayı Türkiye'de hapse atıldığını, daha sonra sığındığı eski Sovyetler Birliği'nde de vatanseverliğinden dolayı hep baskı gördüğünü belirten Akıncı, Şairin Sovyet rejimine karşı yaptığı sert eleştirilere de dikkat çekti. Etkinliklere katılmak üzere Moskova'ya gelen sanatçı Edip Akbayram, yaptığı açıklamada, "Nazım Hikmet'i 40 yıl aradan sonra geldiğim Moskova'da hayranlarıyla birlikte anmanın onurunu yaşıyorum. Gördüğüm kadarıyla çok ciddi bir resepsiyon yapılmış. İşadamlarımız, Büyükelçiliğimiz ve Nazım hayranları hep birlikte sistemli bir şekilde anma töreni düzenlemişler. Yarın Nazım'ın şiirlerinden oluşan bir konserimiz olacak. Bugün gerçekten Nazım'a yakışır bir anma etkinliği olmuş. Emeği geçenleri kutluyor ve Nazım'ın da önünde saygıyla eğiliyorum" şeklinde konuştu.

Nazım Hikmet, Mezarı Başında Anıldı

Nazım'ı anma komitesinin başkanlığını yapan Ali Galip Savaşır ise konuşmasında, "Nazım Hikmet bir dünya sanatçısı. Türkiye'yi dünyada tanıtan bir isim. Öğrencilik yıllarında şiirlerini okumak değil ismini anmak bile suç olan bir insanın bugün Moskova'da Büyükelçiliğimizin himayesiyle devlet adına anma etkinliği düzenlemek benim için büyük onurdur."

Rus-Türk İşadamları Birliği olarak bundan sonra daha etkin ve Nazım'a yakışır anma ekinlikleri yapacağımıza söz veriyorum" dedi. Barış güvercinlerinin uçurulduğu törende, Nazım Hikmet'in en beğenilen şiirleri de okundu.


AGŞİN KİŞİYEV-MOSKOVA


Hiç yorum yok: