6 Eylül 2010

Fransa "Emeklilik Reformu"na Karşı Genel Grevde

Fransa "Emeklilik Reformu"na Karşı Genel Grevde

Fransa'da sendikalar, hak örgütleri ve sol muhalefet, hükümetin bütçe açıklarını gerekçe göstererek emeklilik yaşını 60'tan 62'ye çıkarma planına karşı genel greve gidiyor. Nüfusun yüzde 70'inin desteklediği greve, 2 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor.

Paris - BİA Haber Merkezi
06 Eylül 2010, Pazartesi

Fransa'da sendikalar, hükümetin uygulamaya koymaya çalıştığı emeklilik reformuna karşı yarın (7 Eylül) genel greve gitme kararı aldı.

Fransız Demokratik Çalışma Konfederasyonu (CFDT) Başkanı François Chereque " 7 Eylül'deki grevin, haziranda yapılan 2 milyon katılımlı grevden daha büyük bir grev olmasını umuyoruz" dedi. Fransa Çalışma Bakanı Eric Woerth, eylemi ciddiye aldığını ancak, hükümetin bu konuda geri adım atmayacağını bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çalışma Bakanı'nı desteklediğini söyledi.

Sendikalar, hak örgütleri ve sol muhalefetin işbirliğiyle düzenlenecek eylemde 90 yürüyüşün yapılacağı belirtildi. Greve 2 milyondan fazla kişinin katılımı bekleniyor.

Kamu ve özel sektör çalışanlarının birlikte katılacağı grevde, hükümetin bütçe açıklarını gerekçe göstererek hazırladığı, emeklilik yaşının 60'tan 62 ye çıkarılmasını öngören "reform projesi" protesto edilecek. Grevin projenin parlamentoda tartışılacağı gün yapılması sembolik önem taşıyor.

Greve katılacak çalışanlar emeklilik reformunun protestosunun yanı sıra, şu sıralar Fransa'nın gündeminde olan göçmen sorunları için de eylem yapacaklarını açıkladılar. Grev sırasında çalışanlar, hükümetin "suç işleyen göçmenlerin vatandaşlık haklarının ellerinden alınması"nı öngören yasa tasarısını geri çekmesi için de çağrı yapacak.

Greve katılacak sektörler

Grevin özellikle ulaşım sektöründe etkili olması bekleniyor. Fransa'nın demiryolu kuruluşu SNCF ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü DGAC greve katılacak. Eğitim sektöründe ilköğretim ve lise öğretmenlerinin yüzde 62'si greve katılacağını belirtti. Kamuda çalışan 5,3 milyon memur greve çağrıldı. İş ve İşçi Bulma Kurumu, postaneler, mahkemeler, Yargıçlar Sendikası görevlerine bir gün süreyle ara verecekler. Sağlık sektöründe ise greve Hemşireler Ulusal Koordinasyonu katılacak. Sadece Acil Servis Doktorları Derneği, en düşük düzeyde, acil hastalar için hizmet verecek. Özel sektörde, Renault, Alcatel, Total, Airbus, Peugeot-Citroen gibi firmalar ve bankalar etkinliklerini durduracak. Ayrıca, France Inter, France Info, France Musique, France Bleu, Fip, France Culture, le Mouv' radyoları ile France 2, France 3, France 4, France 5, RFO gibi birçok kanalın da yayınlarını kesecekleri belirtildi.

Greve yüzde 70 destek

Fransız Liberation gazetesine göre, Harris Interactive anket kuruluşunun RTL radyosu için yaptığı ankette, nüfusun yüzde 60'ının Woerth'in emeklilik reformundan elini çekmesi gerektiğini, yüzde 71'inin de hükümetin emeklilik konusunda taviz vermesi gerektiğini düşündüğü sonucu çıktı.

Önceki gün (4 Eylül) yayınlanan başka bir anketin sonucuna göre, nüfusun yüzde 70'i grevi destekliyor. Anket aynı zamanda sol görüşlülerin yanında sağ görüşlülerin yüzde 30'unun da grevi desteklediği sonucunu ortaya koydu.

Ülkede daha önce de haziran ayında emeklilik reformunu protesto etmek amacıyla genel greve gidilmiş ve yaklaşık 2 milyon kişilik bir katılım gerçekleşmişti. (SA/TK)

* Bu haberi Selin Altunkaynak derledi.

http://bianet.org/

Hiç yorum yok: