4 Kasım 2010

FATSA'DA 'EVREN' CADDESİ DEĞİŞTİRİLDİ.


FATSA'DA 'EVREN' CADDESİ DEĞİŞTİRİLDİ.!

Fatsa'da 12 Eylül darbesinin ardından darbenin başına ithafen 'Evren Caddesi' ismi verilen cadde, Belediye Meclisi'nin kararıyla ‘Sevgi Caddesi’ olarak değiştirildi.

Fatsada Evren Caddesi değiştirildi

Ordu'nun Fatsa İlçesi'ndeki ‘Evren Caddesi’nin adı, Fikri Sönmez’in ailesi ve EDP’lilerin dilekçeleri dikkate alınarak Belediye Meclisi'nin kararıyla değiştirildi.

Türkiye'de sol hareketin simge isimlerinden biri olan ve 'Terzi Fikri' adıyla bilinen Fikri Sönmez'in Belediye başkanlığı döneminde yapılan ve onun adını taşıyan cadde, 12 Eylül darbesinin ardından Kenan Evren'in adını almıştı.

12 Eylül öncesinde, Fikri Sönmez'in Belediye Başkanlığı döneminde halkın 3 ay süren gönüllü çalışmasıyla yapılan Fatsa'nın en büyük caddenin isminin Kenan Evren'e ithaf edilmesi büyük bir haksızlık olarak değerlendiriliyordu.

03.11.2010

...............................................................

14 EKİM'DE DİLEKÇE VERİLMİŞTİ


Fatsa'nın eski belediye başkanlarından olan ve 1980 darbesi sonrası cezaevinde hayatını kaybeden Fikri Sönmez'in eşi Nurten Sönmez ve oğlu EDP Parti Meclisi Üyesi Naci Sönmez, 14 Ekim'de kalabalık bir toplulukla belediyeye dilekçe vererek ilçe merkezindeki ‘Evren Caddesi’nin adının ‘Fikri Sönmez Caddesi’ olarak değiştirilmesini istemişti. Bu etkinliğe İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Fikri Sönmez ile birlikte mücadele edenler de katılmıştı.

Fatsa Belediyesinin 2 Kasım’da yapılan Meclis Toplantısı'nda caddeye yeni verilecek isim tartışıldı.
17 AKP, 7 MHP ve 1 CHP meclis üyesinin bulunduğu toplantıda 2 turlu oylama yapıldı.

İlk olarak caddenin isminin değiştirilmesi oylandı. MHP'li 2 meclis üyesi ‘Evren’ adının değiştirilmemesini isterken, 18 Meclis üyesi ise değişmesi yönünde oy kullandı. 2'nci turda ise meclis üyeleri tarafından caddeye yeni bir isim verilmesi için oylama yapıldı.

20 oydan 18'inin desteğiyle, caddenin isminin ‘Sevgi’ olmasına karar verildi.


BELEDİYE BAŞKANI: 'YENİ TARTIŞMA YARATMAK İSTEMEDİK'

Fatsa Belediye Başkanı Ak Parti'li Hüseyin Anlayan, "Talep edildiği gibi caddeye Fikri Sönmez adını vermemiz halinde, bu başka tartışmalara neden olabilirdi. Bu yüzden Sevgi adı verildi. Fatsa, huzurun sevginin olduğu bir yer olarak anılsın istiyoruz" dedi.

Hüseyin Anlayan, “Belediye Meclisimizce verilen karara herkesin saygı duyması gerekiyor. Evren Caddesi artık Fatsa'da yeni ismiyle Sevgi Caddesi olarak olacak. Tüm Fatsa’ya hayırlı uğurlu olsun” dedi.

NACİ SÖNMEZ: 'FİKRİ SÖNMEZ'İN ADI VERİLMELİYDİ'

Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez, Evren Caddesi'nin adının ‘Fikri Sönmez’ olarak değiştirilmesini talep ettiklerini vurgulayarak, “AKP referandum öncesi tavrının arkasında duramadı. Bu da onun bir göstergesi. ‘12 Eylül ile hesaplaşacağız’ demişlerdi. Biz de 12 Eylül'ün sıkıntılarını yaşayanlar olarak ismin Fikri Sönmez olarak değişmesini bekliyorduk. Fakat böyle yapmadılar. Sevgi ismi de güzel oldu ama ben babamın isminin olmasını isterdim" dedi.

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

1938 yılında dünyaya gelen Fikri Sönmez, 60’lı yılların ortalarında üye olduğu TİP’de aktif olarak görev aldı. Dev-Genç saflarında 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 12 Mart döneminde THKP-C davasında 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı. Ardından tahliye oldu. Mücadelesine Devrimci Yol saflarında devam etti. 14 Ekim 1979'da yapılan seçimlere, solun ortak adayı olarak katılan 'Terzi Fikri', oyların yüzde 60'ını alarak başkan seçildi.

Seçildikten sonra Fatsa’yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak üyeleri halkın katıldığı seçimlerle belirlenen halk komiteleri oluşturdu. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalıştı. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetliyor gerekirse komite üyelerini görevlerinden alıyorlardı.

O dönemde Fatsa'yı, yıllardır yapılmayan yol ve kanalizasyon çalışmaları nedeniyle çamur ve sivrisinek sarmıştı. Hastalıklar kol geziyordu. Terzi Fikri'nin önderliğinde işe koyulan Fatsalılar, el arabası, traktör gibi araçlarla kenti kısa sürede temizledi. Ardından, Fikri Sönmez başkanlığında oluşan yönetim, halkla birlikte karaborsayı, kaçakçılığı ve tefeciliği bitirdi. Arsa sahiplerini ikna ederek, ilçeye 5 ayrı giriş yolu açıldı.

11 Temmuz 1980’de ilçeye 'darbe provası' gibi bir askeri operasyon düzenlendi. Oysa 'Nokta Operasyonu' öncesinde CHP, AP ve MSP ilçe başkanları ortak basın toplantısı yaparak, "Ülkenin her tarafında kan var, biz burada huzur içinde yaşıyoruz" demişlerdi.

Komitelerde ve halk meclislerinde görev alan 900 kişiyle birlikte gözaltına alınan, işkenceden geçirilen Fikri Sönmez, hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuldu. 4 Mayıs 1985’te mahkeme dönüşünde kalp krizi geçiren Fikri Sönmez kaçacağı evhamıyla hastaneye götürülmeyip Amasya Askeri Cezaevi revirinde tedavi edilmeye çalışılınca yetersiz müdahaleden hayatını kaybetti.

http://www.turnusol.biz/



Hiç yorum yok: