29 Kasım 2010

WikiLeaks'te yayınlanan Gizli Belgeler Dünyayı karıştırmaya devam ediyor

WikiLeaks'te yayınlanan Gizli Belgeler
Dünyayı karıştırmaya devam ediyor

EvcioğluHaber-
Wikileaks sitesinde yayınlanan ve ABD'nin Büyükelçilerince yazılıp, ABD Dışişleri Bakanlığına bildirildiği iddia edilen gizli bilgiler, (diplomatik sızıntı) başta Türkiye olamak üzere, tüm Ortadoğu Ülke ve Yöneticilerini şaşkına çevirmiş durumdadır..
http://previous.presstv.ir/photo/20101126/pirhayati20101126132056343.jpg

Arap ülkelerinin Başkanları ve Kralları;
İran'ın, ABD tarafından vurulması istenmekte olup; hiç bir arap ülkesi İran'a güvenilmeyeceği yönünde ABD Elçilerine bilgi verdikleri bildirilmektedir..
********
Dışişleri Bakanlığı çalışanları uzun bir süredir biyografik profiller çıkarmak için CIA'e bilgi sunuyordu.. Ancak; bu belgede talep edilen detaylar bilgi toplama ve izleme operasyonları için de kullanılabilir.

Belgelerde ayrıca diplomatlardan yabancı ülkelerin ordularını ve istihbarat ajanslarını destekleyen telekomünikasyon ağları hakkında da detay talebinde bulunuluyor.
********
CNN Turk'te verilen canlı yayında; ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ABD'ye ait olduğu bildirilen ve Wikileaks'in paylaştığı belgeler şunları söyledi.. "Bu belgeleri yazan ve bildiren Büyükelçilerin gizli görüşmelerde bildirilmiş bilgileridir... Bu durum (Wikileaks'de yayınlanması) gizliliğin ihlali demektir.." diyen Clinton özetle, şöyle devam etti; "Bu gizli belgeleri ifşa etmek hiç bir şekilde kamunun çıkarına hizmet etmiyor.."
"Ortaklarımızla yürüttüğümüz çalışmalarla bu zorluğun üstesinden gelebilecek durumdayız.. Hepimiz ortak amaçlarımız için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.." diyerek sözlerine devam eden Cliton; "Sözde bu sızıntı bilgiler ilişkilerimizi bozmayacaktır." dedi..

Dünya çapında diplomatlarının gizli bilgileri ortaya saçılan ve bu iddiaları yalanlamayan ABD. Dışişleri Bakanı Clinton; tam tersi konuyu İran'a getirerek, politikalarının ne kadar doğru olduğu yönünde gerekçeler ortaya koymaya çalıştığı gözlendi..

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Edelman'ın Türkiye Başbakanı dahil bir çok siyasetçi ve bakanlar hakkındaki bildirdiği iddia edilen gizli bilgiler hakkında bir şey söylemediği gibi; Tüm dünya ülkelerindeki siyasal ortamı sarsmaya devam ediyor..

GUARDİAN'da şöyle diyor..

ABD elçiliklerinin iç yazışmaları küresel diplomatik krize neden oldu ABD bugün elçiliklerinin kendi içindeki 250 binden fazla iç yazışmasının medyaya sızmasının ardından dünya çapında bir diplomatik krizin içine çekildi.

Birçoğunun “gizli” olarak nitelendirilen belgelerde, Arap liderler özel olarak İran'a bir hava saldırısı düzenlenmesi için kulis yapıyor.

Belgelerde ayrıca, ABD'li yetkililere BM'nin üst düzey görevlileri hakkında casusluk yapmaları talimatı veriliyor.
*****

ABD de bulunan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu; Clinton'un kendisiyle görüşmesinde; yayınlanan gizli belgelerde Türkiye Başbakan ve Bakanların adlarının geçmesinden ötürü özür dilediğini bildirdi..

EvcioğluHaber-29.11.2010 pazartesi


Hiç yorum yok: