12 Nisan 2011

NÜKLEER'DE GERİ ADIM

NÜKLEER'DE GERİ ADIM

EvcioğluHaber- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ "Japonya'dan yetkililerle yapılan görüşmelerin ertelendiğini bunun nedeninin de Fukushima Daiichi santralindeki kazanın kontrol altına alınmasına yönelik faaliyetlerin son derece yoğun olmasından" dolayı kesintiye uğradığını hatırlattı.
Türkiye'nin 2023 yılına kadar toplam elektrik üretimi içindeki nükleer enerji payı hedefinin yüzde 20 olduğuna işaret eden Yıldız, 2023 yılına kadar 3 noktada toplam 15000 megavat kapasiteye sahip 12 nükleer güç reaktörünü inşaa etme konusundaki düşünceleri olduğunu bildirdi.

Yıldız, şunları söyledi: ''Hem deprem hem de tsunami etkisiyle birlikte gelişmeleri izlediğimiz bir ortamda, Türkiye-Japonya nükleer güç santralleri müzakereleri zaman olarak tabii ki etkilendi. En son Japonya'nın Ankara Büyükelçisinin getirdiği mesajla da karşılıklı yaptığımız görüşmeyle de müzakereler için bir müddet daha zaman istediler. Böyle bir durumda buna kayıtsız kalamayacağımızı, bir şey olmamış gibi davranamayacağımızı belirttik. Bir an önce toparlanıp tüm çalışma ekibiyle, bütün yöneticileriyle özellikle Fujikama'daki güç santraline odaklandıklarını ve oradaki problemleri çözümlemeye çalıştıklarını söylediler. Biz de kendilerini hem uluslararası nezaket gereği, diplomasi gereği hem de başta insanlık gereği tabii ki bu süreyi tanıyabileceğimizi kendilerine belirttik. Fakat ne zaman başlar dersek, bu nisan ayında devam edecekti, herhalde bir, iki ay daha zaman alacaktır diye düşünüyorum. Kendileri şu anda bir zaman da telaffuz etmediler.'' dedi.

Bu sonuç şöylede değerlendirilebilinir.. Japonya da yaşanan Nükleer felaket, dünyanın ikinci Cernobili ve ondan daha da önemde büyük çevre felaketleri yaratan ve bu tehlikeyi ilk önce japonların anlamış olması lazım ki; görüşmeleri belirsiz bir tarihte görüşmek üzer ertelemişler.. Sn; Bakan ifadesinde teklifin onlardan geldiğini özellikle belirtiyor ve kendilerinin hala Nükleer Santral yapmakta kararlı olduklarını ifade ediyor.. Bu durum ne Çernobil felaketinden ne de Japonya'da yaşanan Nükleer felaketten de bir ders almadığımızı göstermesi açısından önemlidir..
Öyle ise; Haziran seçimi bir fırsattır.. Demokratik yollarla gereken dersi halk vermelidir.. Bu Nükleercilere..

EvcioğluHaber-12.04.2011-Salı

Hiç yorum yok: