Yeni asgari ücret, 41 simit bedeli
29.12.20092010’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret yılın ilk yarısında yüzde 5.2 artarak net 577 TL’ye, ikinci yarısında ise yüzde 4.3 artışla 599.58 TL yükselecek.
Böylece yılın ilk yarısında net asgari ücrete 31 TL zam yapılmış olacak. 31 TL’ye tanesi 75 kuruştan 41 tane simit alınıyor.
Yeni asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in devreye girmesiyle daha yüksek belirlendi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemeye yönelik çalışmalarındaki karar toplantısı beklenenden uzun sürdü.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, komisyonda işveren kesimini temsil eden TİSK, Hükümet'in asgari ücrete yapılacak zam konusundaki teklifini yüksek bularak, itiraz etti.
Taraflar uzlaşmaya varamayınca komisyon toplantısına ara verildi. Bu sırada konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e iletildi. Dinçer'in devreye girmesiyle asgari ücret daha yüksek belirlendi.
Buna göre, asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 1 Ocak 2010'dan itibaren brüt 729, net 577.01 lira olarak belirlendi.
16 yaşından büyükler için belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti 885.73 lira olacak.
Asgari ücret, 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise brüt 621, net 499.62 lira olarak tespit edildi.
16 yaşını doldurmamış işçiler için belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti ise 793.94 lira olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk başkanlığındaki bakanlık ve işveren heyetleri katıldı.
İşçileri temsil eden Türk-İş daha önce aldığı karar doğrultusunda toplantıya katılmadı.
Asgari ücret; 16 yaşından büyükler için gelecek yılın birinci 6 ayında yüzde 5.2, ikinci 6 ayında yüzde 4,3 artırılacak.
Asgari ücrette, yıllık kümülatif artış yüzde 9.74 olacak.
Böylelikle asgari ücret, brüt 729, net 577.01 liraya yükselecek. Yılın ikinci 6 ayında, asgari ücret, 16 yaşından büyükler için yüzde 4.3 oranında artırılacak.
Böylece asgari ücret, brüt 760.50, net 599.58 lira olacak. 16 yaşından büyükler için asgari ücrete yapılan zam 2010 yılında kümülatif yüzde 9.74'ü bulacak.
Asgari ücretin birinci 6 ayda işverene maliyeti 885.73, ikinci 6 ayda 924.01 liraya çıkacak. Asgari ücret, 16 yaşını doldurmamış işçiler için gelecek yılın birinci 6 ayında brüt 621, net 499.62 liraya ulaşacak.
Yılın ikinci 6 ayında, asgari ücret, 16 yaşını doldurmamış işçiler için brüt 648, net 518.97 liraya çıkacak. 16 yaşını doldurmamış işçiler için uygulanacak asgari ücretin işverene maliyeti yılın birinci 6 ayında 793.94, ikinci 6 ayında 828.39 liraya ulaşacak.
Kapıcılar için asgari ücret, yılın ilk 6 ayında brüt 729, net 619.65 lira, yılın ikinci 6 ayında brüt 760.50, net 646.42 lira olacak. Asgari ücret, halen 16 yaşından büyükler için brüt 693, net 546.48 lira, 16 yaşından küçükler için brüt 589.50, net 472.32 lira olarak uygulanıyor.
Asgari ücret 546 lira
Asgari ücret, 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 693, net 546,48 lira olarak uygulanıyordu.
16 yaşından küçükler için brüt 589,50, net 472,32 lira olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 693, net 589,05 lira seviyesinde bulunuyordu.
Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 146,52, 16 yaşından küçük işçiler için 117,18, kapıcılar için 103,95 lira kesinti yapılıyordu.
Ali Kemal Sayın: "Krizin etkileri..."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, "Elbette bu işçilere ödenmesi arzu edilen bir ücret değildir ancak küresel ekonomik krizin etkileri ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar dahilinde hem işçilerimizin hem de iş verenlerimizin durumu dikkate alınarak bir tespitte bulunulmuştur" dedi.
Sayın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, asgari ücretin bir refah ücreti olmadığını dile getirdi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi ve iş veren temsilcilerinin de bulunması gerektiğini, komisyon çalışmalarının her aşamasına katılmanın çalışma hayatının aktörleri bakımından temel bir görev ve sorumluluk olduğunu vurgulayan Sayın, şunları söyledi: "Kamuoyunun da bildiği gibi Türk-İş temsilcileri ilk toplantıda ve daha sonraki toplantıda çağrılmalarına rağmen çalışmalarımıza ne yazık ki katılmamıştır. Gönül isterdi ki işçi temsilcilerimiz de burada olsalardı.
Çünkü asgari ücret tespit çalışmalarının her aşaması, örgütlü-örgütsüz bütün çalışanlarımız başta olmak üzere çalışma hayatımız içinde büyük önem taşımaktadır. Çalışma hayatının tüm taraflarının katkıda bulunması, görev ve sorumluluk alması bu bakımdan büyük önem arz etmektedir.
Taraflardan birinin komisyon çalışmalarına katılmaması, nedeni ne olursa olsun temsil ettiği kesimin haklarının korunması açısından bir eksikliktir. Çalışma hayatında böylesine önemli bir eksikliğin yaşanmaması için bu ve benzeri çalışmalara sosyal tarafların katılması, onlara tanınmış olan fırsattan çok bir hak ve sorumluluk olarak görülmelidir."
Asgari ücretin, işçilerin normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve gıda, konut, giyim, ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamaya yönelik bir ücret olduğunu anlatan Sayın, "Elbette bu işçilere ödenmesi arzu edilen bir ücret değildir ancak küresel ekonomik krizin etkileri ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar dahilinde hem işçilerimizin hem de iş verenlerimizin durumu dikkate alınarak bir tespitte bulunulmuştur. Asgari ücrette 2010 yılında beklenen enflasyon oranının iki katına yakın artış sağlanmıştır" dedi.
Sayın, yeni asgari ücretin çalışanlara ve iş verenlere hayırlı olmasını diledi.
TEPKİLER
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, Hükümet'in memur maaşlarını, asgari ücreti ve emekli aylıklarını yeniden belirlemesi ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini bildirdi.
Akay, yaptığı yazılı açıklamada, "çay-simit hesabı yaparak iş başına gelen" Hükümet'in, sekizinci kez açıkladığı asgari ücretle hayal kırıklığı yarattığını ileri sürdü.
Açıklanan asgari ücretin, sefalet ücreti olduğunu savunan Akay, "Asgari ücrete yapılan artış iktidar mensuplarının çocuklarının bir günlük harçlığı bile değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Türk-İş'ten tepki
Türk-İş Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, 2010 yılında geçerli olacak asgari ücretin "güvenilir, objektif ve bilimsel veriler yerine hükümetin keyfi yaklaşımı ile belirlendiğini" öne sürülerek, "Böylece tespit edildiği andan itibaren asgari ücret yetersiz, çelişkili ve tutarsız olmaktadır. insanca bir yaşama düzeyi sağlamaktan uzak, 'açlık ücreti' bile değildir" denildi.
Türk-İş Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada,
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin 2010 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplandığını anımsatılarak, toplantılara Türk-İş temsilcilerinin katılmadığı belirtildi.
"Asgari ücret, işçinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için önemli bir araç ve sosyal devlet olmanın gereği olan bir uygulamadır" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu uygulamanın bir amacı da çalışanların düşük ücretlere karşı korunması yanı sıra rekabetin emek sömürüsüne yol açmadan yapılmasıdır. Türk-İş, kuruluşundan beri savunduğu asgari ücretin kutsal ve sosyal ücret kavramına yaraşır, insanca yaşama düzeyini sağlayacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği düzeltecek, işsizlik gerekçe yapılarak çalışanların sömürülmesine engel olacak düzeyde belirlenebilmesi için çaba göstermektedir.
Ancak, siyasal iktidar, asgari ücreti belirlemekle görevli Komisyonun daha ilk toplantısında gerçek niyetini ortaya koymuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çağrısı üzerine toplanan komisyonun açılışına Sayın Bakanın katılması ve hükümetinin görüş ve yaklaşımını açıklaması beklenirken bu mümkün olmamış, milyonlarca çalışanı ve ailesi doğrudan ilgilendiren asgari ücretle ilgili işçi ve işverenin konuşma yapması da hükümet tarafından engellenmiştir.
Siyasal iktidar, demokratik gelenekleri ve sosyal diyalog yaklaşımını bir yana bırakarak, önceden belirlenen asgari ücreti dayatmak yolunu tercih etmiştir. Öyle ki, Anayasa'nın 55. maddesinde yer alan 'asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulur' açık hükmüne rağmen bu şart yerine getirilmemiş ve Türkiye İstatistik Kurumu'ndan çalışanların geçim koşullarını ortaya koyan çalışma talep edilmemiştir.
Geçmiş yıllarda komisyonun işveren-hükümet oy çoğunluğunun devletin resmi makamlarına itibar etmek yerine çok daha düşük bir asgari ücret tutarını kabul ve ilan etmek yaklaşımı böylece yeni bir boyut kazanmıştır. 2010 yılında geçerli olacak asgari ücret güvenilir, objektif ve bilimsel veriler yerine hükümetin keyfi yaklaşımı ile belirlenmiştir.
Üzülerek belirtmek gerekir ki işveren kesimi temsilcileri de bu sorumluluğa ortak olmuştur. Böylece tespit edildiği andan itibaren asgari ücret yetersiz, çelişkili ve tutarsız olmaktadır. İnsanca bir yaşama düzeyi sağlamaktan uzak, 'açlık ücreti' bile değildir. Çalışanların yoksulluğunu daha da yaygınlaştıracaktır."
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugünkü karar toplantısına Türk-İş temsilcilerinin "oynanan oyunun parçası olmamak ve hükümetin yaklaşımını protesto etmek" için katılmadıkları ifade edilen açıklamada, "Çalışanlar, teğet geçtiği ileri sürülen ekonomik krizin faturasını ödemeye zorlanmaktadır" denildi.
30 Aralık 2009
Yeni asgari ücret, 41 simit bedeli
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder