21 Nisan 2010

Binlerce yıllık şifa kaynağı

21 Nisan 2010 Çarşamba 16:01

Binlerce yıllık şifa kaynağı

Lokman Hekim’in sağlık iksiri zeytin ve zeytinyağı ile sağlıklı lezzetler hazırlamak için özel üretim yapan dükkanlarda, mis kokulu zeytinler ve zeytinyağları bulmanız mümkün.
Bizim evde üç öğün zeytinyağı tüketilir. Sofraya her zaman bir kase içinde zeytin konulur, yemeğin tadı öyle çıkar. Dedemin zeytinliğinden el emeği göz nuru ile sofraya gelen mis gibi zeytinyağı ile... Uzun süredir birçok restoranda yemek servisinden önce zeytinyağı ve ekmek servisi yapılmaya başlandı. Bir zeytinyağı sevdalısı olarak bundan büyük memnuniyet duymaktayım. Bir de yanında nefis salamura, kalamata, çizik, kırık zeytinler geldi mi, o zaman değmeyin keyfime! Zafer, akıl ve barış simgesi zeytin ağacının narin dallarından dökülen zeytinler ve bu zeytinlerden çıkan zeytinyağının gücü uygarlık tarihi boyunca kanıtlanmış…

Günümüzde zeytinyağı elde edebilmek için bu kültürün yayılmasında öncü rol oynayan Giritliler’in usulü hala baki. Elle toplama ya da silkme yöntemlerine devam ediliyor. Bu altın sıvıyı üretmek için zeytinler üç basit aşamadan geçiliyor. Zeytin, kabuğu patlatılarak sıkılıp hamur haline getiriliyor, preslenip hamurundan yağ çıkarılıyor. Son olarak ayırma, yani yağı bitkisel sulardan arındırma işlemi gerçekleştiriliyor. Eski Mısır’da, Anadolu’da zeytin çuvallarının iki çubuğa bağlanarak kendi eksenleri etrafında döndürülmesinden, ahşap presler, mermerden oyulmuş silindirlere kadar birçok sıkma, yağ çıkarma yöntemleri kullanıldı. Tarihte ve mitolojide zeytin ve zeytinyağının sağladığı şifa ile ilgili birçok hikaye mevcut.

Sağlık iksiri

Zeytin ağacı ve zeytinyağı kültür tarihine ilişkin yapılan çalışmaların hiç birinde adı geçmeyen Anadolu’nun talihi değişiyor gibi görünüyor. Urla’daki antik Klazomenai kentinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, 2500 yıllık tarih gün ışığına çıktı ve İyonlar'ın M.Ö. 10’uncu yüzyılda kurdukları antik kent Klazomenai’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, zeytinyağı üretimi konusunda çok çarpıcı bulgular elde edildi. Bu da Klazomenai’nin bir zeytinyağı cenneti olduğunu ortaya çıkarıyor.

40 bin yıldır yeryüzünde bulunan ve neredeyse 8 bin yıldır yetiştirilen zeytin ağacının sağlımıza düşündüğümüzden daha çok katkısı var.

Lokman Hekim’in egzama, ses kısıklığı, gözleri kuvvetlendirmek, genç kalmak için hazırladığı merhemlerin ana maddesi zeytinyağıydı. Yeni doğmuş bebeklerde beyin gelişimi için 1/6 oranında gerekli olan linoleiklinolenik asit oranı, zeytinyağında yüksek seviyede olduğundan, bebek bekleyen ve emziren annelerin beslenmesine en uygun yağ zeytinyağı.

Kan basıncını düzenlemede olumlu etkisi olduğu gibi, zeytinyağı ile yapılan zengin bir diyet şeker hastalığının oluşumu için de önleyici ve geciktirici etki sağlıyor. Kanser, karaciğer ve bağışıklık sistemi hastalıkları ve yaşlanmayla ilgili olarak günde 25 miligram fenolik madde alımı, bu hastalıkların oluşumunu ciddi derecede azaltıyor. Sadece iki yemek kaşığı sızma zeytinyağında 10.5 miligram fenolik madde mevcut. Reflü oluşumunu engelleyip, midenin hareketini yavaşlatarak gıdaların içerisindeki faydalı bileşiklerin ince bağırsaktan daha yavaş geçmesi sonucu, daha iyi emilmeleri için yeterli zamanı yaratıyor.

Lokman Hekim’in sağlık iksiri zeytin ve zeytinyağı ile sağlıklı lezzetler hazırlamak için özel üretim yapan dükkanlarda, mis kokulu zeytinler ve zeytinyağları bulmanız mümkün.

Zeytinyağı satın alırken

Asit oranı, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmeyen yağlardan uzak durun.

Yağın hangi bölgeden geldiğine dair bilgi sahibi olmaya özen gösterin. Cam şişede ya da uygun tenekelerde satılan zeytinyağlarını tercih edin ve serin, karanlık bir yerde muhafaza edin. Zeytinyağlı, zeytinli mis kokulu sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

MİLLİYET

Hiç yorum yok: