30 Mart 2010

Aleviler : Anayasa paketi antidemokratik

Aleviler: Anayasa paketi antidemokratik

'AKP, bizi bir yıl oyaladı'

Aleviler : Anayasa paketi antidemokratikAlevi örgütleri, paketin uzlaşmadan uzak ve antidemokratik olduğunu açıkladı.

Alevi sivil toplum kuruluşları temsilcileri, AKP iktidarının Meclis’e getirmeye hazırlandığı anayasa taslağını antidemokratik olduğu, uzlaşma metni olmadığı ve çeşitli halk kesimlerinin gereksinimlerine yanıt vermediği için desteklemediklerini belirttiler.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi açılımı gibi anayasa değişikliğinin de içinin boş olduğunu ifade etti. Alevilerin, zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması taleplerinin yeni anayasa paketinde yer almadığına dikkat çeken Balkız, “AKP bir yıldır Alevileri oyaladı, istemlerimizi sulandırdı, bulandırdı, ipe un serdi. Bizler açılım sürecinin bu şekilde sonuçlanacağını öngörmüştük. Anayasa değişikliği paketini bu nedenle desteklemeyeceğiz. Olası bir referandum olması halinde de Alevi halkını bu anayasaya oy vermemeye davet edeceğiz” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Türkiye’de değişik inanç gruplarının varlıklarının kabul edilmesini, tüm toplum kesimlerine sunulan hakların Alevilere de verilmesini istedi. Anayasa paketinde bu tür yaklaşımların olmadığına işaret eden Özdil, “Özgürlükçü, sivilleşmiş, demokratikleşmiş bir anayasa söz konusu değilse, bu ülkenin geleceği ile ilgili geçmişte yaşanan sıkıntılar tekrar yaşanacaksa biz bu anayasa taslağını desteklemiyoruz” diye konuştu.

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Türkiye’de herkesin mevcut anayasaya karşı olduğunu ancak AKP’nin kendi anayasasını dayattığını vurguladı. Geçmez, yazılı açıklamasında, “Beklentimiz anayasanın tüm yurttaşların beklentisine eşit durabilmesidir. Devlet dinden elini çeksin. Bir yandan insanlara ‘özgürlükçüyüm, eşitlikçiyim’ derken öbür taraftan müşteşarlık kurarak şeyhülislamlığa bir özenti var” ifadelerine yer verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yeni bir anayasaya gereksinim olduğunu, ancak AKP’nin “Ben yaptım oldu” anlayışıyla toplum kesimlerini dışladığını söyledi. AKP’nin anayasa değişiklik paketinin 12 Eylül darbesinin ruhunu yansıttığını vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti: “Laikliğin tesisine ilişkin bu anayasa paketinde hiçbir düzenleme yok. Biz Aleviler olarak AKP’nin bu yanlıştan dönmesini, eğer gerçekten demokratik, özgürlükçü bir anayasa hazırlayacaksa toplumun değişik kesimlerinin beklentisini karşılayacak, Alevilerin istemlerini de içerecek bir anayasa taslağının hazırlanmasını istiyoruz.”

‘Desteklemeyeceğiz’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, AKP’nin hazırladığı anayasa taslağının, özgürlükçü ve demokratik bir ortam oluşturmaktan oldukça uzak olduğunu belirtti. Erkan, Alevilerin taleplerinin dikkate alınmadığını ifade ederek seçim barajını indirmeyen ve inanç özgürlüğünü sağlamayan bir anayasa paketini desteklemeyeceklerinin altını çizdi.

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, anayasa değişikliği paketinin, yapılması gereken temel demokratik normların tamamını kapsamadığını savundu.

Mehmet MENEKŞE / Cumhuriyet - 29 Mart 2010

Hiç yorum yok: