17 Haziran 2010

'İstifa ettim kabul etmediler'


'İstifa ettim kabul etmediler'
http://www.osmancan.com/wp-content/uploads/2010/03/503255_detay.jpg

Yaptığı açıklamalarla gündem yaratan Anayasa Raportörü Osman Can 32.Gün programında çarpıcı açıklamalar yapmaya devam etti. Can, Anayasa Mahkemesi'nin türban davası kararından sonra istifa ettiğini ama kabul edilmediğini söyledi.

32.Gün programında Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar’ın bu haftaki konuğu Anayasa raportörü Osman Can’dı. Anayasanın bazı maddelerinin değişikliğinin iptal edilmesi durumunda bu maddelerin “yok hükmünde” sayılabileceğini belirten Can, Birand ve Akar’a çarpıcı açılamalarda bulundu.

Rıdvan Akar’ın, “Türban davasının da raportörüydünüz. Anayasa mahkemesinin kararından sonra neden karşı çıkmadınız ya da istifa etmediniz?” sorusu üzerine Can, “Olmayan bir yasağın kardırılması için olmayan bir madde ile Anayasa mahkemesi bu yasağı kaldırmaya çalışıyor. Daha da önemlisi yepyeni bir Anayasa yapma imkanı varken, bu anayasayı yapım imkanı bir baş örtüsü saçamalığına feda edildi. Ve ardından da mahkeme böyle bir karar verdi. Yani birbirini tetikliyen saçmalıklar zinciri. Ben bu karardan sonra istifamı sundum ama kabul edilmedi.” diye konuştu.

“Anayasa mahekemesi üyeleri Anayasal sınırlar içinde kalmalı.”

Rıdvan Akar’ın, anayasa değişikliği önerisini iptal kararı alırlarsa yüce divanda yargılanmalı mı? sorusu üzerine Osman Can şöyle konuştu: “Ben böyle bir değer yargısı ortaya koymam. Yargılanmalıdır diyemem ama anayasayı ihlal etmemeleri gerekir derim, benim çok net ifadem o. Anayasa mahkemesi, anayasal sınırlar içinde kalmalı. Anayasa mehkemesi üyeleri anayasayı ihlal etmemeli.”

“7-8 yıl sonra Anayasa Mahkemesinin yapısı değişebilir”

Mehmet Ali Birand’ın, “ Anayasa mahkemesinin yapısı değişir mi?” sorusunu Osman Can şöyle cevapladı: “Cumhurbaşkanının atayacağı üyelerle 7-8 yıl sonra anayasa mahkemesinin yapısı değişebilir. Bugün tartıştığımız kişiler o zaman ‘yargının bağımsızlığı’ diye tepki gösterebilirler. Bu kişiler o zaman mağdur rolüne geçebilirler.”

“Anayasa mahkemesi militarizmle bağını kesmelidir.”

Osman Can konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi aşağı yukarı bizim en fazla sorunlu olduğumuz bir paket, anayasa mahkemesi paketi. Ne oldu orada biz anayasa mahkemesinin millitarizmle bağlantısını çok ciddi bir şekilde koparılması gerektiğini söyledik

Birand: Böyle bir bağ var diyorsunuz?

Can: Var ve devam ediyor. Bu tabi niye devam ediyor? Şimdi politika konuşalım burda. Ankara’da ki cübbelileri, çok özür dilerim üniformalıları ikna etmeden zaten bu adımları çok fazla atamazsınız.

Birand: Ne demek biraz daha açasanız?

Can: Yani orada ki askerleri ikna edebiliyorsanız eğer en azından bu paketin kurtarabilme şansını artırıyorsunuz mesela. Ondan sonra yine orda ki hakimleri, üyeleri ya da genel anlamda yargıyı belli ölçülerde ikna edebiliyorsanız yine o paketin başarı şansını artırıyorsunuz demektir

http://www.milliyet.com.tr/2010/06/17/index.html

Hiç yorum yok: