21 Aralık 2010

"Meyve Ağaçlarının Budanması"nın önemi

"Meyve Ağaçlarının Budanması"nın önemi
EvcioğluHaber- Meyve ağaçlarında budama, aşılama ve dekim ve teknik bakım gibi doğayla ilgili çalışmayı oldukça çok önemsiyorum.. Bu da benim, tarım ve ziraatla ilgili araştırmalarımı ve dolayısı ile bu yönde yapılan bir çalışma, bir yazı makale gibi aydınlatıcı bir ışık gördüğümde, hemen alıyorum ve bu arşiv sitemize ekliyorum.. Eğer birisine gerikli olurda bilgi kaynağı olarak yararlanır düşüncesiyle.. Umuyorum ki; öyle de olur veya oluyordur..

Meyve Ağaçlarının Budaması


- Erkan Yıldırımkaya
Gazete Vice

Bir meyve bahçesinin kaliteli ve bol meyve vermesi için, yapılması gereken bakım işlemleri içinde en önemlisi ve mutlaka yapılması gerekli olan işlem budama işlemidir.

Budama işlemi sonucu:

*Meyve ağacının düzgün, muntazam, kuvvetli taç teşkil etmesini,

*Meyve kalitesinin iyileşmesini ve ürün miktarının artmasını sağlamak için,
Kuvvetten ve verimden düşmeye başlamış meyve ağaçlarını bir süre daha verimli ve kaliteli meyve verimlerini temin etmek için yapmak zorundayız.
Budanmayan meyve ağaçlarının dalları çoğalarak taç kısmı sıklaşır. Bu durumda meyveler küçük, çelimsiz, kalitesiz, renksiz, gösterişsiz teşekkül ederken verim de azalır. Böyle ağaçlarda zirai mücadele (ilaçlama) zorlaştığı gibi hasat da güçleşir. Ağacın iç kısımlarına güneş ışığı ve havanın girmesi zorlaşır.


Budama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

*Budama esnasında meydana gelebilecek yaranın mümkün olduğunca küçük olmasına çalışılmalı.

*Budanan kısımda tırnak kalmamasına dikkat edilmelidir.

*Yara yerinin perdahlanması ve gerekirse macunlanması gerekir.

*Kalın dal kesimlerinde dikkatli olunmalı. Dalın kesim yerinden 80-100 cm. daha ilerisinden kesilmeli, geriye kalan parça kesilmesi gereken yerden önce alt kısmı sonra üst kısmından kesilerek dalın gövdeden ayrılması sağlanır.

*Ana dallar üzerindeki yan dalların seyreltilmesi dengeli bir şekilde yapılmalıdır.

*Budamada daima ağacın şekli düşünülmeli ana dalların aynı boy ve kuvvette olmaları sağlanmalıdır.

*Meyve dallarının ömrünü ve verimini artırmak için budamada güneş ışınlarını alacak şekilde şekil verilmeli, sık dallar mutlaka seyreltilmelidir. Güneş ışığı içeriye süzülerek girmelidir.

*Ağaçlarının boylarının fazla büyümelerine meydan verilmemelidir. Fazla uzayan dallar bir yan dal üzerinden kesilmelidir.

*Meyve hasadı ve ilaçlamanın kolay yapılabilmesi için dallar arasında yeteli mesafenin oluşması sağlanmalıdır.

*Dalların dayanıklı olması için bırakılan dalların geniş açılı olmasına dikkat edilmelidir.

*Gövde üzerinde ana dalların aynı noktaya doğru büyümeleri engellenmelidir.

*Fidanların taçlandırılması 3 boy üzerinden yapılır. Bodur boylu meyve ağaçları 40-80 cm. üzerinden; orta boylu olanlar 80-120 cm. ve yüksek boylu meyve ağaçları 120-200 cm. üzerimden taçlandırılması gerekir. Dallar toprağa bakan iyi teşekkül etmiş bir göz üzerinden kesilmelidir.

*Budama işlemi, ağaçların gençlik, verimlilik ve yaşlılık dönemlerindeki durumları dikkate alınarak yapılmalıdır. Ağaçların gelişme ve verimlilik durumları, çevre şartları ile beslenme durumunun etkisi altındadır. Bitkilere verilen hazır besinlerin miktarı, köklerden alınanlara göre fazla ise ağaçlarda çiçek tomurcukları fazla olur. Aksi haldeyse kuvvetli sürgünler çoğalır, çiçek tomurcukları sayısı azalır.

*Meyve ağaçlarının gençlik döneminde yapılan şekil budaması yapıldığı dönemde toprak altı organlarının faaliyeti, toprak üstü organlarınınkine göre daha fazladır.


Budamanın Ana Prensipleri:

Meyve ağaçlarının gelişmelerini ve düzenli olarak verimliliğini uzun süre devam ettirmeleri bakımından bitkinin fizyolojik ve ekolojik gelişme ile çevre faktörleri dikkate alarak meyve budayıcısının belirli prensipler dahilinde çalışması zorunludur.

*Ana dallar ile yardımcı dallar arasında sadece meyve dalları oluşturulmaya çalışılmalı özellikle elma ve armutta kısa meyveli dalı oluşumunu sağlamak için çok hafif budama yapılmalıdır.

*Ağacın ana dalları arasında gelişme bakımından denge sağlanmalıdır.

*Kuvvetli dallar üzerindeki meyve dalları bırakılmalı, zayıf dallardakiler seyreltilmelidir. Zayıf dallar kuvvetlice budanmalıdır.

*Kuvvetli gelişen ana dalların gövdeyle yaptıkları açılar genişletilmeli, zayıf büyüyenler daraltılmalıdır.

*Şiddetli budamalarda uzun ve kuvvetli sürgünler meydana gelir. Ancak sürgünlerde kalınlık isteniyorsa, budama şiddeti hafifletilmelidir. Ana dalların gövdeyle yaptıkları açı 45-60 derece olmalıdır.

*Dalların gövdeye birleşme noktalarında odunlaşmanın iyi, çatal dalların kuvvetli olması için geniş açıların oluşturulması gerekir.

*Ağaçlara taç verilmesi kurak bölgelerde 45-50cm.; yağışlı bölgelerde 80cm. yükseklikte olmalıdır. Budamanın meyve miktarı ve kalitesi üzerindeki etkisi olumludur.


Budamanın Gelişmeye Etkisi:

Budama aynı zamanda meyve ağacını bodurlaştırma biçimidir. Budanan ağaçlarda gelişme daha yavaş olmasına rağmen, meyve verimi ile kalitesi artar. Budanan ağaçların kök sistemlerinde de daha zayıf gelişmeler olur. Ancak kök sisteminde toprak üstündeki kısımlar kadar azalma olmaz.


Budamanın Çiçekgözü Oluşumuna Etkisi

Budamanın en önemli özelliklerinden biri de çiçekgözü oluşumunu olumlu yönde etkilemesidir. Genç ağaçlarda uygulanan budama ağaçların meyveye yatmalarını geliştirir. Şiddetli budama gelişmeyi; zayıf budama ise çiçeklenmeyi teşvik eder. Ürün budaması, genellikle çiçeklenmeyi artırır.

Budama ile odun gözlerinin, çiçekgözlerine dönüştürülmesi mümkün olur.


http://www.gazetevice.net/news/815.html

EvcioğluHaber-21.12.2010

Hiç yorum yok: