9 Mayıs 2011

GÜNEŞ, BU ÜNİVERSİTEYİ GECE DE AYDINLATIYOR

GÜNEŞ, BU ÜNİVERSİTEYİ GECE DE AYDINLATIYOR

EvcioğluHaber- Evet; Üniversitelerimiz kendi imkanları ile bilimsel çalışmalarına devam etmekte ve çevre sorunları eğilerek, aynı zaman önemli ihtiyaçlara da çözüm üretmektedirler..
Bu üniversitelerin başında Harran üniversitesi gelmekte..

Güneydoğu Anadolu bölgesinde sık sık yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle başta çiftçilerin sulama sorunları olamak üzere bir çok işyerlerinde ve evlerde önemli sorunlar yaşanmaktadır..


******************************************************************

Üniversite, kendi yerleşkesinin aydınlatmasını da güneş enerjisinden yararlanarak yapıyor. Elektrik sorununun çözülemediği Şanlıurfa'nın bu sistemle sıkıntılarını aşması planlanıyor.
Çiftçiler, sulamada güneş enerjisinden yararlanacak

haberler.gen.al internet sitesinin haberine göre;
Harran Üniversitesi çiftçilerin sulama sorunlarına çözüm olacak bir çalışmayı "Güneş Enerjisi" ile kuyudan su çekmeyi gerçekleştirecek projeyi hayata geçirdi..


Harran Üniversitesi, kurduğu güneş panelleriyle çiftçiye rahat nefes aldıracak.
Bu paneller Gap'ın başkenti olan Şanlıurfalı çiftçiler için elektrik kullanmadan sulamayı elverişli kılacak. Elektrik kesintisinden dolayı mağdur olan çiftçinin, artık yüzü gülecek. Geliştirilen bu sistemle beraber çiftçilerin cebini yakan kabarık faturaların da son bulacağı değerlendirmesi yapılan sistem, bölgede güneşli gün sayısının fazla olmasından dolayı uygulamadan başarılı sonuçlar elde edileceği şeklindeki beklentileri yüksek tutuyor.

Bölgede halen elektrik kullanılarak ya da kuyulardan çekilen su ile sulama yapıldığına dikkat çeken çiftçiler, her iki yöntemin de masraflı olduğunu söyledi.

Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, "GAP İdaresi Başkanlığı'yla ortaklaşa yaptığımız proje ile tarım alanında güneş enerjisini kullanarak çiftçileri enerjiyi nasıl kullanılabileceğini gerek sulamada, gerek fotovoltaik, gerek ısıtma ve piston çalıştırma gibi küçük amaçlı ve demonstrasyon olarak bunları önümüzdeki yıllarda göstereceğiz." dedi.
En fazla güneşli gün sayısının yaşandığı ilin Şanlıurfa olduğunu hatırlatan Rektör Mutlu, "Tarımın başkenti olan Şanlıurfamızda ve Harran Üniversitemizde ve yılın 300 günü güneşli olan ilimizde bundan faydalanma potansiyeline gideceğiz. Şuan da sulama genellikle elektrikle ya da kuyulardan su çekilerek yapılmakta. En azından bunu tamamıyla güneş enerjisiyle yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

GÜNEŞ, BU ÜNİVERSİTEYİ GECE DE AYDINLATIYOR
Harran Üniversitesi Gece de güneşten yararlanıyor.
Üniversite
Güneş enerjisi ile yenilenebilir enerjiyi ilk üreten üniversitelerden biri.
27 bin metrekarelik alanda kurulan üniversite, aydınlatma lambalarının yanına taktığı panellerle lambaların elektrik tüketmeden güneşten aldığı enerji ile çalışmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra bilgisayar laboratuarı ve birkaç bina enerjisini güneşten alıyor.
Harran Üniversitesi Makine Mühendislikleri bölümü yenilenebilir kaynak olan güneşten gelen ışıkla elektrik enerjisi üreten güneş ışınlarını enerjiye çevirecek paneller üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

(CİHAN)




EvcioğluHaber-09.05.2011-Pazartesi

Hiç yorum yok: