25 Ağustos 2010

Slavoj Zizek’in son kitabı “Living in the End Times”


Slavoj Zizek’in son kitabı “Living in the End Times” (Bitiş Zamanlarında Yaşamak)

EvcioğluHaber- EMRE DURSUN imzasıyla, 15 Ağustos’ 2010 tarihli http://drempro.wordpress.com/ internet sitesinde yayımlanan makalede "Slavoj Zizek’in" son kitabı “Living in the End Times” (Bitiş Zamanlarında Yaşamak) ile ilgili BBC Türkçe’nin yayınladığı tanıtım haberini ele alarak bir referandum gündemli Türkiye'sinde yaşayan başta ermeniler, Kürtler ve solcular/ marksistler olmak üzere Slavoj Zizek, "Mücadelemiz; yozlaşmış bireylere değil, genel olarak iktidardakilere karşıdır. Mücadelemiz, iktidardakilerin otoritesine, küresel düzene ve bunu sürdüren ideolojik aldatmacaya karşıdır." Slavoj Zizek, “Living in the End Times” sözleriyle ne kadar kısa ve güzel özetlemiştir..
İlgili makalenin yazarı ise;
Slavoj Zizek'ı da bize tanıtarak konuya ilişkin Önemli bir iş yapmış ve önümüze bir tahlil koymuştur....

Konuya ilişkin yazı da:
Slavoj Zizek’in son kitabı “Living in the End Times” (Bitiş Zamanlarında Yaşamak) ile ilgili BBC Türkçe’nin yayınladığı tanıtım haberinin Kronik Muhalif’e alındığını görünce, ana kaynağında muhtemelen ıskalayacağım bu videoda Zizek’in sarf ettiği sözlerle, bir süredir AKP hakkında hep dilimde dolandırdığım görüşlerin, daha da net bir biçimde yerine oturduğunu görme mutluluğunu tattım. (Filozof adamın hali başka oluyor tabii, bizim gibi hede hödö yapmadan çat diye deyiveriyor diyeceğini.)

Zizek, kapitalizmin büyük buhranını incelediği kitabı üzerine yaptığı konuşmada şunları ifade ediyor:
“Ben Marksistim ve komünistim; bugünün solcuları olmak isteyen bizlerin görevi, 20. yüzyıl komünizminde nelerin yanlış gittiği hakkında radikal bir analiz yapmaktır. Bunun büyük bir etik ve siyasi felaket olduğunda hemfikiriz, hatta faşizmden bile büyük bir felaket. Çünkü, faşistler temelde kötü şeyler yapacaklarını söyleyen kötü insanlardı; iktidara geldiler ve ne şaşırtıcıdır ki, kötü şeyler yaptılar! Komünizm ise, bir özgürleşme vaat ediyordu, ama kimi zaman faşizmden daha kötü sonuçlar doğurdu.”
********
Zizek’in tavsiye ettiği ‘radikal analizi’ yapamayan günümüz Marksistlerinin, özellikle Türkiye’de, ‘özgürleşme’nin hem savunucusu, hem de yeni arayıcı ve örgütleyicisi olduklarını söylerken düştükleri durumun, “faşizmden daha kötü sonuçlar doğuracak” (kapitalist ya da ‘demokrat’ iddiasında olan) iktidar odaklarının çevresinde aslında hangi sıfata tekabül ettiğinin sorgulanması da kaçınılmaz gibi görünüyor.
Zizek’in, mücadele alanını belirtirken söylediği “genel olarak iktidarlara karşı” sözünün, ‘genel olarak’ uyarısından bağımsızlaştırılarak yorumlanması halinde, Slovenyalı düşünürün bazı Türkiyeli Marksistler tarafından “CHP’li” olduğu bile söylenebilir çünkü. Sistem içinde değişmeli ya da eş zamanlı olarak iktidar mekanizmasını eline geçirenlerden birine mutlaka taraf olunmalıymış gibi işletilen Türkiye’deki ‘Marksizm’in yapamadığı ‘analiz’i, Türkiyeli Ermeniler ne kadar yapabiliyorlar, bakalım bir.

***********************************
Bu makalenin tamamını aşağıda vereceğim adresten takip edebilirsiniz.. Oldukça yararlı bilgiler içeren ve günümüz Türkiyesine ışık tutar nitelikte bir yazıdır.. Türkiye bir kere kilitlendi: Referandum, referandum...! Ne işsizlik kaldı, ne yoksulluk, ne açlık kaldı ( ramazan çadırları doyuruyor) ne işkence kaldı ne zulüm... Türkiye güllük gülüstanlık... Dışarıda Hürriyet var.. At kendini dışarı...! Orhan Veli'nin dediği gibi olmasa bile.! Elbet özgürleşecek bir bu güzel ülkemiz.. Karakollarında işkence, sokoklarında gaz bombası ve tazzikli su sıkılmayacak birgün..! ne dersiniz..? Mücadele kime karşı yapılmalı..? Ne yaparsanız kimin yanında sayılıyorsunuz..? Varın siz karar verin artık...!
****EvcioğluHaber*************************

Makale


Hiç yorum yok: