29 Ekim 2010

Türkiye, refah'ta sınıfta kaldı


Türkiye, refah'ta sınıfta kaldı

Türkiye, büyümeye ve artan milli gelire karşı dünya sıralamasında ortalamanın altında kaldı
EvcioğluHaber- HaberTürk'de yayımlanan bilgiye göre; Merkezi Londra'da bulunan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute 110 ülkenin yer aldığı Refah Listesini yayınladı. Yapılan analize göre Türkiye ortalamanın çok altında yer alarak 80'inci olabildi. Buna göre Türkiye bölgesinde (Ortadoğu, Kuzey Afrika) Fas, Ürdün, Sudi Arabistan, Tunus, Kuveyt gibi ülkelerin arkasından geliyor.


Legatum, listeyi oluştururken baz aldığı başlıklar hakkında da bilgiler verdi.
Sitede yer alan bilgiye göre, ekonomi, fırsat eşitliği ve girişimcilik, yönetim, eğitim, sağlık, kişisel ve ulusal güvenlik, kişisel özgürlük ve sosyal sermaye kriterleri dikkate alındı. Kurum her ülkeyi sekiz grupta değerlendirdi.


İŞSİZLİKTE 87'İNCİ
Ekonomi alanında 69'uncu sırada yer alan Türkiye hakkında "Yüzde 10'un altında olan enflasyonla ülke, global enflasyon ortalamasının altında bulunuyor" ifadesine yer verdi.
İşsizlik oranına da işaret eden Legatum, Türkiye'nin yüzde 11'lik işsizlikle 87'nci sırada bulunduğuna dikkat çekti. Araştırmaya göre nüfusun sadece yüzde 45'i içinde bulunduğu yaşam standartından memnun. Ayrıca halkın ekonomik memnuniyet beklentisi ve iş fırsatlarına yönelik beklentisi de ortalamanın altında yer alıyor. Öte yandan araştırmada, ekonomideki gelişmelere dikkat çekilerek, büyüme açısında sağlam temellere sahip olduğu ifade edildi. Türkiye'deki bankacılık sektörüne de dikkat çekilen araştırmada sektör performansının küresel ortalama olan yüzde 3.6'nın üzerinde olduğu bildirildi. Legatum göre, bankacılık sektöründeki performansa karşılık Türk halkının yarıdan daha azı ülke ekonomisine olan güvenini dile getiriyor.

Türkiye'nin alt sıralarda olduğu bir başka kriter ise kişisel ve ulusal güvenlik. Türkiye'nin 83. sırada yer aldığı bu kriter Legatum tarafından, devlet desteğiyle işlenen siyasi suçlar, iç savaş, toplulukların karşı karşıya olduğu sorunlar, gece korkmadan sokağa çıkabilme gibi alt kriterlerle ölçülüyor.

Refah Listesi'nin ilk sıralarında ise Norveç, Danimarka ve Finlandiya alırken, ABD 10, İngiltere 13 ve Almanya ise 15'incilikte yer aldı. Listenin son sırasında ise Zimbabwe yer aldı.



KATAGORİ SIRALAMASINA GÖRE TÜRKİYE:

KATAGORİ SIRA
Yönetim................................:51
Fırsat eşitliği ve girişimcilik...:53
Sağlık....................................:57
Ekonomi...............................:69
Eğitim...................................:82
Güvenlik...............................; 83
Kişisel Özgürlük....................: 95

İşsizlik..................................:87
Sosyal Sermaye....................:108

Genel Sıralama.....................: 80


110 ülkenin yer aldığı 'Refah' değerlendirilmesinde, Ülkemizde eflasyon iki rakamamın altına düştüğü halde, işsizliğin yüksek çıkıyor olaması, bankaların dünya ölçeğinin üstünde kar ediyor olması DİKKAT ÇEKİCİDİR.. Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde; Kişisel Özgürlüklerin:95, Güvenlik :83, Eğitim:82 olduğu görülmektedir..
Bu durumun ekonomik gelişmelerin ve şirketlerin kar oranlarını artırıyor olmasına rağmen; toplumsal yaşamda karşılık bulmadığının bir göstergesidir.. Adalette de hala insanların özgürlük ve güvenlik konusundada geride olduğunu görüyoruz.. (EvcioğluHaber)


Kaynak:HaberTürk-Ekonomi.com

Hiç yorum yok: