Cuma, 17 Aralık 2010
BDP İstanbul Milletvekili Akın Birdal, Kahramanmaraş katliamıyla ilgili gerçeklerin açığı çıkması için meclis araştırması açılmasını istedi. Birdal, konuya ilişkin verdiği önergede, 19 -24 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen Maraş katliamının toplumsal tarihimizin en karanlık olaylarından biri olduğunu söyledi. 19 Aralık 1978’de Çiçek sinemasına bomba atılması ile başlayan saldırının 24 Aralık’ta vahşet boyutuna ulaştığını, camilere komünistlerin saldırdığı provokasyonu ile Alevilerin yoğunlukla oturduğu mahallelerde kıyım yapıldığını ifade eden Birdal, resmi rakamlara göre 100’den fazla insanın hunharca katledildiğini söyledi.
Mahallelere yapılan saldırılar sırasında polis ya da askeri güçlerin saldırganları önleme çabasında olmadıklarını dile getiren Birdal, katliamdan sonra Alevilerin büyük çoğunluğunun ev ve işyerlerini bırakarak adeta kaçarak göç ettiğini vurguladı. Birdal, araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmıştır. Sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Sıkı yönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır. Ceza alanların cezaları da 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Yasası nedeniyle ertelenmiş daha sonra da serbest bırakılmışlardır. Ancak buna karşın katliamın perde arkası aydınlatılamamıştır.
Örneğin şehirde birden bire sayıları artan milli piyango satıcılarının kim oldukları, bir ABD elçilik görevlisinin katliamın hemen öncesinde bölgede hangi amaçla bulunduğu gibi soruların yanıtı hala verilmemiştir.
*Toplumsal vicdanda yaygın olan kanı katliamın asıl faillerinin ortaya çıkarılmak istenmediği, saklandığı ve korunduğu yönündedir.
*Bu katliamın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasının pek çok karanlık olayı çözeceği yönünde ise toplumda ortak bir kanı vardır. Katliamı yaşamış, yakınları gözlerinin önünde katledilmiş Alevi yurttaşlar hala bu travmayı yaşamaktadır.
32 yıldan beri ilk defa Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından katliamda yaşamını yitirenler için 19 Aralık 2010 tarihinde Maraş’ta düzenlenecek olan anma etkinliği toplumsal barışın sağlanması ve yaşanan travmanın azaltılması için büyük önem taşımaktadır.
TBMM’nin de kardeşliğin, barışın sağlanması, acıların azaltılması için üstüne düşeni yapması gerekmektedir. Bu nedenle 19-24 Aralık 1978 yılında yaşanan Maraş katliamını kimlerin planladığı ve hazırladığının ortaya çıkarılması, hedef olarak niye Alevi yurttaşlarımızın seçildiği, katliamda kaç Alevi yurttaşımızın zarar gördüğü ve sonrasında kaç kişinin Maraş’ı terk ettiğini araştırmak üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder