7 Mart 2010

YENİ SOL PARTİ KURULUYOR ADI: EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ

YENİ SOL PARTİ KURULUYOR
ADI: EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ

07.03.2010

Yeni Sol, Türkiye'den Ankara'ya davet ettiği mücadele arkadaşlarıyla Eğitim-Sen Genel Merkezi toplantı salonunda, gelinen süreç hakkında bilgilendirme yapılarak katılımcılarla bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya katılanlara, süreç hakkında ilk değerlendirmeyi Atilla AYTEMUR yaptı.

10.03.2010 çarşamba günü kuruluş dilekçesinin verileceğini söyleyen Sn; Atilla AYTEMUR, özetle şunları söyledi;

Değerli arkadaşlar, yaklaşık 8-9 aydır devam eden çalışma sonunda kurulacak “Yeni Sol Partı”nin Tüzük ve Proğram Taslağı hakkında, gelinen sürece ilişkin sizleri bilgilendirme ve kafalarda oluşacak soruların giderilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu bağlamda; Tüzük ilk haliyle internet ortamında sizlerin bilgisine sunulmuş, tartışmaya açılarak gelen öneriler doğrultusunda değişikler güncellenerek tekrar bilgilendirilmiştir. Kongreye kadarda gelecek yeni öneriler doğrultusunda yeni değişikliklerin yapılacağını bilmenizi istiyorum.

Ancak; aynı zamanda bu önerilerin diğer katılımcılarında ortak kanaatlerinde önemli olduğunu bilmeliyiz arkadaşlar.

Eleştirilecek çok yanı olabilir, ama ortak yaşamı istiyorsak, birlikte olunacak bir belgedir. Yeterlimi ? Hayır.

Değişim devam ediyor.
Zamanla büyük buluşmayı gerçekleştirecek olması açısından önemlidir.

Arkadaşlar, yeni bir ÖDP kurmuyoruz. Çünkü, bizim dışımızda da partnerlerimiz var. O nedenle, geniş yelpazeli ve bugün için en olumlu ve en uygun, günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir.” dedi

Kurulacak partinin ismi hakkındaki süreci de değerlendiren AYTEMUR; Şunları söyledi.

Yeni Sol, NBTİP ve SHP den gelen tüm öneriler toplanarak, içimizde var olan iletişimci uzman arkadaşlara verildi. Önerilen isimler elemeye tabi tutularak elendi. Sonuç olarak; “TEP” Toplumsal Eşitlik Partisi olarak deklere edildi. Son ana kadarda değiştirilebilinirmi? Evet, daha iyi bir isim bulunursa olabilir.”

Partinin kuruluşu hakkında; 10 mart 2010 çarşamba günü dilekçemizi vererek partimizi kuracağız diyen AYTEMUR;

Kurucular kurulu 120 kişi olacak ve SHP 13 mart cumartesi yapacağı kurultayından sonra kendini fesh ettikten sonra 60 kişininde oradan katılacağı ve kurucular kurulunun 180 kişi olacağını belirti. 13 mart 2010 günü 120 kişiyle yeni kurucular kurulu oluşarak ve parti yeni ismini alacak.

Bu kurucular kurulu yapılacak Kongreye kadar doğal deleğe olacak ve yeni kongreye katılım oranı % 1 e düşecek ve doğal deleğelik filan ortadan kalkmış olacak. “ dedi.

Parti Başkanı hakkında da bilgi veren Aytemur;

“Parti başkanı belirleme sürecinde bazı zorluklar yaşandı. Biz, işin başında bizimle birlikte olan tüm çevrelere kendi önerdikleri Genel Başkanları kabul edilmediği taktirde, süreçten çekilmeyeceklerini deklere etmelerini ve kayda geçilmesini istedik ve kayda geçti.. Bizim için, vizyonu olan, toplumun bütün kesimlerince sıcak karşılanabilecek bir adayın olmasının iyi olacağın düşündük ve böyle baktık. Bizim dışımızdaki arkadaşlar ise; ağırlıkla, bu partinin marjinalleşmemesine vurgu yaparak, kitleselleşmeyi gerçekleştirecek bir başkan olmasının önemini vurguladılar.

İki aday önerildi ve bunun içinden NBTİP'nin önerdiği Sn; Ziya HALİS yeni partimizin başkanı olacak.

Ziya HALİS'in parti politikalarından çok uzakta olmadığı ve başkanlığa uygun olduğu kabul edilmiştir. Bilinenler olduğu için söylüyorum; Barış Meclisi Üyesi ve Ermenilerden özür diliyoruzun imzacılarından ”

Bir katılımcının, DSİP'le ilgili neden konuşulmuyor diye sorunca:

Saruhan; “DSİP son zamanlarda aramıza katıldı. İstanbuldaki toplantıda, Doğan Tarkan, bu partiyi Kemalistlere bırakmayacağız diyerek herkesi suçladı. Ayrıca, partiyi kurmayalım, seçime bağımsız adaylarla katılalım. Seçilen arkadaşlar partiyi kursunlar doğrultusundaki bakışları. Esas temel ayrılık noktaları ise; partinin temel proğramına yöneliktir. Ancak, bu güne kadar herhangi bir şekilde, nerede ve nasıl olacakları bilinmiyor.”

Bu değerlendirmelerden sonra; Toplantıya katılanlar üçer dakika söz alarak, Tüzük ve Proğramatik Taslak Metin hakkında olumlu olumsuz eleştirilerini aktardılar.

Bazı konuşmacıların, biz bu oluşum içinde kayıp oluyoruz ve bu tüzük ve proğramın içinde bize ait bir şey yok şeklinde görüş belirtmeleri dikkati çekti.

Bir çok konuşmacı ise, evet bizim dışımızda da bu sürece katılan diğer katmanların olduğunu biliyoruz. Her zaman bizlerin istediği yönde olmamasından daha doğal bir şey olabilirmi. Çünkü biz, sosyalist bir parti kurmuyoruz. Öyle olsaydı işimiz kolaydı. Kimin ne söyleyeceği üç aşağı beş yukarı belliydi.

Toplumun tüm mağdur ve mazlum kesimine hitap edecek bir partiden bahsediyorsak, elbet söylemlerimiz ve dilimiz o yönde uygun olmalıdır.. Eğer; iktidarı hedefliyorsak.! Yok, hep mualefette ömür boyu kalacaksak sorun yok o zaman. İstediğimiz gibi konuşabiliriz.. Ama; biz iktidarı hedefleyen ve kitlesel bir parti olacağız.
“İçinde Alevilerin olduğu, ama Alevi olmayan: içinde Kürtlerin olduğu ama Kürt olmayan; içinde Sosyalistlerin olduğu ama, Sosyalist olmayan. İçinde Sosyaldemokratların olduğu ama sosyaldemokrat olmayan bir parti olacağız.
"
Yani Eşitlik, Adalet ve Özgürlüklerin ön planda olduğu bir parti olacağız.."

Konuşmacılardan biri; Proğramatik bildirgenin bir maddesinde İmam Hatip Liselerinin yeniden yapılandırılacağı ve ihtiyaca yönelik ve ihtiyaç kadar imam yetiştirileceği yönündeki maddenin doğru olmadığını, o maddenin oradan çıkarılması gerektiğini aksine; Diyanet İşleri Başkanlığının bu haliyle devam edeceği anlamına geldiğini ve emekçilere verilmeyen, asgari ücretliye 580 TL. ile yaşamak reva görülürken, bu kuruma 3,5 milyar dolar bütçe ayrılmasının ahlaki olmadığını söylediği görüldü.
Ayrıca; İnsanı düzeltince,
"Dünya kendiliğinden düzeldi" adında birde öykü anlatınca, katılımcılardan olumlu tepkiler verildiği gözlendi.

Konuşmaların ardından;

Proğramatik belgeye ilişkin itirazların not alındığı ve düzelmelerin yapılacağı bildirildi.

Konuşmacılardan gelen eleştiri ve endişelerin giderilmesi yönünde Temas Heyetindeki arkadaşlarca yapılan açıklamalardan sonra akşam saat 17:30 toplantı sona erdi. Toplantı bittiğinde herkesce bu toplantının yararlı geçtiği ve bu tartışmalar sonrasında daha dik durulacağını ve çalışmaların aynı hızla devam edeceği deklere edildi.


Not: 10.03.2010 da "Eşitlik ve Demokrasi Partisi " olarak kuruldu.
Haber ve fotoğraf: Evcioğlu

ANKARA TOPLANTI FOTOĞRAFLARI :1, 2

"

Hiç yorum yok: