16 Mayıs 2010

Cumartesi Anneleri'ne siyasetten destek geldi

Cumartesi Anneleri'ne siyasetten destek geldi

Cumartesi Anneleri'ne siyasetten destek geldi

15/05/2010 04:58

Galatasaray Lisesi önünde Cumartesi Anneleri'nin yıllardır gözaltında kayıplara karşı düzenlediği oturma eylemine bu hafta TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül de katıldı.

Mustafa ÖZDABAK


İSTANBUL - BDP Milletvekili Ufuk Uras ile oturma eylemine gelen Zafer Üskül, kayıpların eş, kardeş, çocuk ya da anne ve babalarının anlattıklarını dikkatle dinledi ve kayıp yakınlarına destek verdi.

İHLALLER TÜMÜYLE ORTADAN KALKMADI
Kayıp yakınlarına konuşan Zafer Üskül, "Sizlerin gerçekten yıllardır süren bir bekleyiş içerisinde sorularınıza cevap aradığınızı biliyorum. Bir yandan şimdiye kadar yaşanmış olaylar sonucu meydana gelen insan hakları ihlallerinin üzerine giderken, bir yandan da bundan sonra insan hakları ihlallerinin olmaması için gereken önlemi almak gerek" dedi.

Kayıpların aranması, bulunması, uğradıkları insan hakları ihlalleri ile ilgili faillerin yargılanması ve cezalandırılmasının çok önem taşıdığını söyleyen Zafer Üskül, “Bu tür olayların bundan sonra yaşanmaması aynı derecede önem taşır. Son yıllarda insan hakları ihlalleri yaşanmasını önlemek açısından önemli gelişmeler oldu. Yasal düzenlemeler yapıldı. Kamu görevlileri, güvenlik görevlileri eğitimden geçirildi. Fiziki olarak mekanlarda düzenlemeler oldu. Artık karakollar kameralar ile kontrol ediliyor. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak şunu söyleyebilirim ki, insan hakları ihlalleri hala tümüyle ortadan kalkmadı, ama çok ciddi bir azalma oldu" diye konuştu.

MECLİS"TE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULUYOR
Değişik tarihlerde yaşanan olayların söz konusu olduğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulmasının kararlaştırıldığını belirten Zafer Üskül şunları söyledi: “O komisyon çalışmaya başladığında ümit ediyorum ki bazı olayların aydınlatılması yolunda mesafe kaydedilebilir. Burada söylenenleri dinledim. Onların önemli bir bölümü, bizimde eskiden beri söylediklerimiz. Ülkede darbeciler yargılanamazsa, darbe yapmaya niyetlenenler her zaman ortaya çıkar. Her darbe dönemi insan hakları ihlallerinin doruğa çıktığı dönemlerdir. Dolayısı ile bütün bunlara toplum olarak karşı çıkmamız gerekir. Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda hala atılması gereken adımlar vardır.”

TÜRKİYE’NİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR
Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Zafer Üskül, “Bunun için de hepimizin destek vermesi gerekir. Malesef adımlar yavaş yavaş atılabiliyor. İşler 'zor' diye bıkmamak gerekiyor. Israrla daha demokratik, özgür, müreffeh bir Türkiye için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Hepinizin acısını derinden paylaşıyorum. Çocuğunu arayan bir anneye yakın olmamak mümkün mü?” dedi.

AK PARTİ’DEN TEPKİ GELİR Mİ?
Habercilerle de konuşan Zafer Üskül bugüne kadar kayıp eylemini ziyaret etme fırsatının olmadığını söyledi. Bir habercinin “Kayıp eylemine destek nedeniyle AK Parti’den tepki gelir mi?” sorusuna Zafer Üskül, “Neden gelsin, nerede insan hakkı sorunu varsa oradayız. Başbakanımız hep bunu söylemiyor mu? Bu ülkenin 'İşkenceye, kötü muameleye sıfır tolerans' diyen bir Başbakan'ı yok mu? Bu doğrultuda sürekli adımlar atılmıyor mu? Avrupa Birliği kriterlerini uyum konusunda, Türkiye neredeyse, son 10-50 yılda atılmayan adımları atmadı mı?” diye cevap verdi. (dha)

http://www.radikal.com.tr/

Hiç yorum yok: