21 Haziran 2010

ANAYASA REFARANDUMU ÜZERİNE..!


Anayasa Refarandumu Üzerine.!



Av. Ali Ersin GÜR

avaliersin@gmail.com

Egemenlerin belirledikleri gündemin peşinde koşmaya devam ediyoruz. 'Bu gidişat bizi büyütmez aksine solu bitirir.' diyen Sn: Av. Ali Ersin GÜR , Anayasa Refarandumu üzerine sözlerine şöyle devam etti..

21.06.2010
.............................................................................

Sevgili Arkadaşlar,

Türkiye solunun yaşadığı sorunlar nedeniyle gündeme müdahale etme ve gündemi belirlemeye takati olmadığındandırki; egemenlerin belirledikleri gündemin peşinde koşmaya devam ediyoruz. Bu gidişat bizi büyütmez aksine solu bitirir.

Anayasa değişiklikleri konusundaki tartışmalarda henüz sol kendi seçeneğini netleştirip topluma ve halka açıklamış değildir. Oysa ki bizim açımızda sorun, “evet” veya “hayır” seçeneklerinin ötesinde bir öneme sahiptir. Ne 12 Eylül ürünü olan 82 anayasası ve ne de AKP’nin getirdiği değişiklikler bizim taleplerimizi karşılamaya cevap vermemektedir.

1982 anayasasının reddi için çabalamış ve referandumda da “hayır” oyu vermiş biri olarak o günden beri “SİVİL VE DEMOKRATİK ANAYASA” talebimizi her fırsatta dile getirdim.

Toplumun büyük çoğunluğu da bu anayasanın tamamen değiştirilerek yerine insan haklarına saygılı daha özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasanın hazırlanması konusunda hemfikirdir.
AKP’nin son anayasa değişikliği paketi mevcut 82 anayasasının darbeci ruhunu yok etmediği gibi, bizim demokratik hak ve taleplerimize de cevap vermekten uzaktır. Aslında son değişiklikler derinlemesine bir değerlendirmeye tabi tutulduğunda pek çok maddenin sadece biçimsel değişiklikler ötesine geçmediği de görülür.
Örneğin yargının üç ayağı olan iddia (savcılık), savunma (avukat) ve hüküm (hakim) müesseselerinden avukatların barolarda örgütlenmesi sağlanırken, diğer iki ayağı oluşturan savcı ve hakimleri tek çatı altında HSYK içinde toplaması çağdaş bir hukuk devletinde asla kabul edilemez.
Hakimler ve savcıların ayrı ayrı demokratik biçimde örgütlenmesini sağlamak yerine sadece HSYK’nın üye sayısında değişiklik yapılması halkın hangi talebine cevap verecektir.?

AKP son anayasa değişikliğiyle bir yandan tabandan gelen tamamen yeni, sivil ve demokratik anayasa talebini bir süreliğine de olsa sönümlendirip ertelemeyi amaçlarken diğer taraftan da kendisine göre yargıyı vs yeniden biçimlendirmektedir.

Bu manevrayı boşa çıkarmanın yolu; tüm demokrasi güçlerinin bu referandum sürecinde kendi alternatiflerini oluşturup halka anlatmalarından geçiyor.
Kişisel talebim tüm demokrasi güçlerinin yeni bir “SİVİL VE DEMOKRATİK ANAYASA” talebiyle ortak bir cephe oluşturarak ortak bir kampanya başlatıp sürdürmelerinin yararlı olacağını düşünüyor ve öneriyorum.

Haber: Evcioğlu



"Dünya; Kötülük yapanlar değil, seyirci kalıp hiç birşey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir."

Albert Einstein


Hiç yorum yok: