13 Ocak 2010

Haiti’de 7,0’lık deprem

Haiti’de 7,0’lık deprem

07.47 | 13.1.2010

Karayip denizindeki ada ülkelerinden Haiti yakınlarında 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS), 7,0 büyüklüğündeki depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince'in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi.Petionville bölgesinde bir hastanenin çöktüğü belirtildi.Deprem sonrasında Haiti ile birlikte komşu ada ülkeleri Dominik Cumhuriyeti, Küba ve Bahamalar için tsunami uyarısı yapıldı.Olası bir tsunaminin deprem merkezinden 100 kilometre uzağa kadar etkili olabileceği kaydedildi.

BİNLERCE ÖLÜ OLMASINDAN KORKULUYOR

- Haiti’yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremde başkent Por-Au-Prince’deki bir çok binanın yıkılırken, yıkıntılar arasında binlerce ölü ve yaralı bulunmasından endişe ediliyor.Merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak bildirilen deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.

Caddelerin panik içindeki insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve duman içinde olduğunu dile getirdi. Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu "tam bir felaket ve kaos" olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.Ülkedeki çeşitli insani yardım kuruluşlarının temsilcileri de, halkın yoksul olduğunu ve belli bir inşaat standardının bulunmadığını belirterek, mevcut yapıların çoğunun dayanıksız binalar olduğunu, dolayısıyla ölü sayısının binlerce olabileceğini kaydetti.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti’de 1770’lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti’nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba’da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.Bu arada, ABD’den sonra Venezuela da Haiti’ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.

52 TÜRK POLİS BULUNUYOR BM verilerine göre 7,0 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti’de konuşlu BM Haiti İstikrar Misyonu’nda (MINUSTAH) 52 Türk güvenlik personeli görev yapıyor.

BM Sözcülüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle MINUSTAH’ta görev yapan 9 bin asker ve polis gücü arasında 52 Türk polisi de bulunuyor. Sözcülük yetkilileri, MINUSTAH’ta görev yapan ve toplam 47 ülkeden gelen 9 bin asker ve polis ile yaklaşık 2 bin sivil personelin akıbetiyle ilgili şu an ellerinde net bir bilgi olmadığını belirtti. Yetkililer konuyla ilgili daha detaylı açıklamanın bugün BM üst düzey yetkililerince yapılacağını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Haiti’deki depremle ilgili olarak yayımladığı açıklamada, depremden dolayı son derece üzgün olduğunu belirterek, kalbinin Haiti halkı ve orada görev yapan BM personeli ile olduğunu, onlar için büyük endişe duyduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi.

BM Barışı Koruma bölümü şefi Alain Le Roy da yaptığı açıklamada "yıkıcı depremin ülkedeki BM karargahına ciddi düzeyde zarar verdiğini, görevli BM personelinin çoğunun akıbetinin henüz bilinmediğini" söylemişti.

MINUSTAH, Haiti’de 2004 yılından beri görev yapıyor.


*http://www.milliyet.com.tr/ *

Hiç yorum yok: